Helse

Fadderuka er over. Hva nå?

Av Magnus Lia 18. aug. 2024

Psykolog Magnus har gode råd dersom du kanskje ikke fant "gjengen" din i fadderuka.

I disse dager kan du forhåpentligvis se tilbake på en kickstart med sosiale aktiviteter, nye bekjentskap og mye moro. Søvn ble det kanskje så som så med, men hva gjør vel det, dersom det har det gitt deg en god start på studenthverdagen?!

SHoT-undersøkelsen fra 2022 (Studentenes Helse og Trivselsundersøkelse) viser at deltakelse i fadderuka øker sjansene dine for å danne sosiale nettverk, noe som igjen kan bidra til økt trivsel senere.

Fadderuka er viktig, men ikke noe mål i seg selv, snarere et middel for å få den gode starten. Nå er den over, så hva gjør du? 

Startvansker 

Som psykolog i SSN har jeg møtt mange studenter som forteller at de har «falt av lasset» tidlig. Ofte har de deltatt i fadderuka, men ikke maktet å opprettholde initiativ og deltakelse i etterkant. Da blir det som med trening, det hjelper lite med en bootcamp hvis ikke man fortsetter etterpå. 

Ofte er det tilfeldigheter som avgjør om man har funnet en sosial gruppe som gir nok trygghet til å ta med seg videre. Hvis du ikke har funnet din plass, er det desto viktigere å være proaktiv i tiden fremover for å bli en del av et fellesskap! 

«Det skulle være vors med klassen samme kveld – men siden han ikke hadde noen å gå dit sammen med så valgte han å bli på hybelen. Det var enklest sånn …» 

Les også: Blir du nervøs i sosiale situasjoner?

Studenter sitter på gresset i fadderuka

Fant du ikke gjengen din i fadderuka? Heng i stroppen, ikke gi opp - du må fortsette å bli med på ting, ta insj og være åpen!

Meld deg på!  

Ubehag, ensomhet, manglende tilhørighet kan lede til at det blir vanskelig å møte opp og at en unngår situasjoner som kan forsterke disse opplevelsene. Dersom en føler seg utenfor, blir det naturlig å la være å møte opp. Problemet med dette er at en heller ikke får muligheten til å bryte mønsteret. Så dersom du ikke har fått den starten du skulle ønske er det ekstra viktig at du møter opp nå, selv om det er ubehagelig. Gå på forelesning, sett deg ved siden noen andre, vis at du er interessert i kontakt. Finn ut av hva som skjer utenom skoletid, meld deg på!

Les også: Råd for å forbedre selvfølelsen

Vis positivt kroppsspråk 

Ved stress og sosialt ubehag beskytter vi oss ofte ved å se ned, ikke søke blikkontakt, eller ved å scrolle på telefonen. Med dette signaliserer vi indirekte at vi er utilgjengelige. Like viktig som at du tar kontakt med andre, er det at du viser at du er tilgjengelig for å bli kontaktet. Se opp, møt andres blikk, si hei og gi et vennlig smil.  

Spør, ta initiativ og oppsøk!  

Dersom starten ikke har gått som du ønsker er det desto viktigere at du oppsøker arenaer hvor du kan bli kjent med andre. Spør andre om hva som skjer! Sjekk ut hvilke aktiviteter som er tilgjengelig ved din campus i Sørøst-kalenderen. En aktivitet som for eksempel studentidrett eller en forening kan være en god inngang for å bli kjent med andre. Sjekk ut studentorganisasjonene på campus og ta kontakt.

Les mer: Studentlivet er mer enn forelesninger og lesesal!

Student møter Samfunnet i Kongsberg på stand

Å bli med i studentsamfunnet på campus, bli med i linjeforeningen for ditt studie eller en annen studentforening kan være en nøkkel til å utvide nettverket ditt.

ALT om studentforeninger

Unngåelse – roten til mye vondt

Lag deg struktur og rutiner. Stå opp og kom deg ut av hybelen! Dersom det er litt tungt er det særlig viktig å komme i gang med dagen fra morgenen av. Om de gode relasjonene lar vente på seg, er det desto viktigere å investere tiden i noe meningsfullt. Det absolutt verste du kan gjøre i en slik situasjon er å isolere deg på hybelen. Dette gir tid og anledning til negativ grubling som igjen vil forsterke passivitet.

Les mer: Helsebloggen

Husk at du ikke er alene

Selv om det føles slik, er du ikke alene. SHoT-undersøkelsen viser at det dessverre er (for) mange som savner gode relasjoner. Kanskje kan et initiativ fra nettopp deg gjøre dagen til en annen student bedre. Det er bedre å komme sammen enn å lide på hver sin tue!

SSN er her for deg!

Hvis det likevel ikke går som du ønsker, ikke vent med å oppsøke noen som kan hjelpe deg. SSN har rådgivere ved alle campuser som kan gi god veiledning og er oppdatert på hva som skjer. Dersom du bor i studentbolig kan du ta kontakt med trivselsverten din. I tillegg har vi også samtaletjenesten med samtaleterapeuter og psykologer som kan hjelpe deg med å bryte mønsteret om det blir tungt.  

Lykke til med studieåret!

Se helsetilbudet på campusen din

Om SSN/Hvem er SSN-film/Magnus_Lia_edit-_dskuim

Magnus Lia

Psykolog

Magnus er psykolog og har erfaring fra arbeid med alle aldersgrupper. Han er spesielt opptatt av mestring og hvordan dette kan bidra til trivsel og livskvalitet. Magnus er også engasjert i hvordan man kan fremme god psykisk helse, og er dessuten treningsentusiast med en ekstra bachelor i idrettsfag.