Studentgoder

Sommerjobb? Få bedre studentøkonomi gjennom hele året!

Av Karin Slaattelid 8. mai 2023

Gi deg selv de beste økonomiske mulighetene for neste studieår. Vi lærer deg å disponere lønna fra sommerjobben på best mulig måte!

Money, money, money

SSNs økonomiavdeling gir deg sine beste råd for hvordan du bør planlegge og fordele lønna fra sommerjobben utover, fremfor å blåse hele potten rett før studiestart!

Vi er flere som har vært der, nemlig. Og det er jo så digg å endelig ha en stor slump med penger på konto. Det er nesten som om de ber om å bli brukt! Endelig kan du kjøpe de skoene, eller dra på den turen eller kjøpe den dyre maten istedenfor den billige du alltid kjøper... eller?

Vær sterk!

Nå kommer den kjipe pekefingeren: HUSK at du er fortsatt student. Husk at det kommer en oktober, november og desember... Tenk på hvor deilig det hadde vært å ha litt ekstra å rutte med resten av studieåret? Kanskje du kan unne deg noe ekstra litt oftere, istedenfor å bruke hele inntekten fra sommerjobben på noen fulle handleposer, nettshopping og et par turer ut?

Det er nå du har muligheten til å gi deg selv en litt romsligere økonomi resten av året! Vær sterk!

Fistbump

Vær sterk, dette klarer du! 👊

Er du ferdig som student? Les hvordan du kan skaffe deg drømmejobben.

Det er ikke for seint å skaffe seg sommerjobb!

Premisset er at du har fått deg en sommerjobb. Dersom du ikke har jobben i boks, er det fortsatt gode muligheter.

  • Sjekk USN sin liste med ledige stillinger (MinUSN med Feide-innlogging)

  • Se på finn.no

  • Sjekk NAV,

  • JobbNorge eller

  • Manpower

  • ... eller spør familie, venner og bekjente - plutselig er det noen som vet om en jobb.

OK, hvordan få pengene til å holde gjennom et helt studieår?

Har du sommerjobben i boks, kan du nå planlegge en mye romsligere økonomi for resten av året. Det gjør du ved å sette alle pengene du får fra sommerjobben inn på en egen konto.

Når du er tilbake til semesterstart, ser du hvor mye penger du har klart å spare opp på sommerjobb-kontoen – også fordeler du disse pengene utover antall måneder du skal studere.

Fordel lønnen utover hele studieåret

Et eksempel er at du tjener 20 000 på sommerjobben, og du skal studere fra august til juni – altså 10 måneder. 20 000 delt på 10 måneder blir 2000 kroner.

Det er altså nå du må lage en avtale med deg selv, om at det ikke er lov til å ta penger fra denne kontoen, bortsett fra 2000 kroner hver måned i 10 måneder.

Det ER lov å ta ut en liten premie

Det er selvfølgelig helt lov å ta en liten pott fra sommerjobben. Du kan unne deg noe du har lyst på, du har jo gjort en skikkelig innsats og kanskje stått på hele sommeren.

Sett av et par tusen til å kjøpe noe du ønsker deg, et nytt plagg, treningstøy eller noe helt annet som du drømmer om. Men følg planen din, og tenk på hvor mye lettere det neste året blir, dersom du har for eksempel 2000 kroner ekstra hver måned.

Få det meste ut av studentøkonomien >>

Sett av en liten kose-pott

Et eksempel: dersom du tjener 22 000 – setter du av 20 000 på sommerjobb-kontoen, og de resterende 2000 til å nyte og klappe deg selv på skulderen for god innsats gjennom sommeren.

Jenter koser seg på kafé ÅTTE i Kongsberg
Kakao med digg topping på Kafé ÅTTE i Kongsberg

Det er helt lov å unne seg noe! For eksempel noe skikkelig godt sammen med en god venn <3

Sett opp budsjett

God planlegging er nøkkelen til å forenkle både privatøkonomien og livet generelt. Når du nå er så flink, og allerede er i gang med god økonomisk planlegging, så anbefaler vi å sette i gang med å lage et budsjett!

Her lærer vi deg hvordan du setter opp et budsjett.

Få gratis økonomiråd

Trenger du hjelp til å sette opp et budsjett, lurer du på sparing eller trenger du råd om hvordan du kan få hverdagen til å gå opp økonomisk?

Bestill time til gratis økonomirådgivning hos SSN.

Masse lykke til med både sommerjobben og studentøkonomien!

Og du - husk på at det finnes noen regler for hvor mye du kan tjene for å få fullt stipend, samt at det er en grense på frikort, dersom du har det!

Ansatte/Økonomi/karin_slaattelid_q2q4wz

Karin Slaattelid

Controller

Karin har jobbet for studenter i SSN i over ti år, er over gjennomsnittlig interessert i privatøkonomi og brenner for å lære bort hvordan studenter kan ta de beste økonomiske valgene på et tidlig tidspunkt.

Hun har økonomiutdanning, og er ansvarlig for SSNs gratis-tilbud om økonomirådgivning til studentene i Sørøst-Norge.