Som student har man begrenset med penger og derfor er det ekstra viktig å planlegge hvordan de skal brukes. Elisabeth, vår ekspert på studentøkonomi forklarer deg hvordan du skal lage og bruke et budsjett!
Kontroll og oversikt over egen økonomi gir deg trygghet og sikkerhet i hverdagen. Det er godt å vite at du har penger til å både betale faste kostnader og mat i butikken helt frem til neste innbetaling fra Lånekassen eller neste lønning kommer.
"Et budsjett forteller pengene dine hvor de skal, så slipper du å lure på hvor de ble av", John Maxwell.
Finn inntektene og kostnadene dine og sett dette inn i en oversikt. Om det er på papir, i Excel eller du bruker en app, så er det viktigste å lage en oversikt som du kan bruke. Det er dette som er et budsjett - et verktøy for at du skal ha kontroll over hva du har i inntekt og hva du bruker penger på.
Her kan du finne et forslag til budsjettmal.
Start med å finne din inntekt, dette er lån, stipend, lønn og eventuelle andre inntekter. Disse setter du først opp i oversikten din og finner summen.
Når du har funnet inntekten, så skal du se på hva du bruker penger på. Gå inn i nettbanken og skriv ut kontoutskriften for tre måneder tilbake i tid. Bruk ulike farger til å markere ulike kategorier av kjøp, for eksempel bruker du rosa til å markere alle matinnkjøp.
Når du har gått gjennom de tre månedene, summerer du og setter tallene inn i budsjettet. De faste og variable kostnadene deler du inn i underkategorier.
Faste kostnader er husleie, strøm, forsikring og andre faste fakturaer, de faste kostnadene kan man ikke gjøre noe med og de kommer hver måned eller regelmessig gjennom året.
De variable kostnadene som blant annet mat, klær, underholdning og hygieneartikler, er kostnader som varierer fra måned til måned.
Når du har funnet kostnadene dine settes de opp i oversikten under inntektene dine. Du ser nå inntekten mot kostnaden og kan se hva resultatet blir. Bruker du mer penger enn det du får inn, går du akkurat i null eller har du penger igjen hver måned?
Du har nå satt opp et budsjett og fått oversikt. Første gang du setter opp et budsjett og ser på kostnadene dine kan du få en overraskelse over hva du faktisk bruker penger på.
Denne oversikten gir deg mulighet til å gjøre endringer, men husk å være realistisk.
Dersom du for eksempel bruker veldig mye penger på mat fordi du spiser ofte på kafé og restaurant eller kjøper mye take away, kan du redusere kostnaden ved å handle mer i butikk. Da må du endre beløpet i budsjettet.
Dette kan du gjøre på alle kostnadene i budsjettet ditt.
Når budsjettet er justert slik du ønsker å bruke pengene dine, anbefaler vi at du regelmessig ser på dine faktiske kostnader mot budsjettet. I starten kan det være lurt å gjøre dette en gang i uken. Det betyr at du går inn i nettbanken, ser på hva du har brukt penger på og skriver ned beløpet ved siden av kostnaden i budsjettet. De neste ukene må du passe på hvordan du ligger an i forhold til budsjettet ditt, og se til at du holder deg til det du har planlagt.
Få sunne og smarte mat-tips for studenter!
Et budsjett er ikke en fasit, men en god veileder og et mål du har satt deg om hva og hvor mye du skal bruke penger på.
Om du en måned bruker mindre enn planlagt, kan du feire med å sette disse pengene inn på en spare- eller bufferkonto. Bruker du derimot mer penger enn du har tenkt, og går i null eller minus, må du gjøre endringer slik at dette ikke skjer igjen.
Har du ikke en egen konto til regninger (faste kostnader) i dag, anbefaler vi at du oppretter en ny konto for regninger i nettbanken. Når du mottar lån/lønn så overfør eller sett opp et fast oppdrag i banken på beløpet som dekker de faste kostnadene. Da er du alltid sikker på at du har penger til å betale, slik at du ikke mottar inkassovarsel og må betale ekstra gebyrer.
Se gjennom streaming abonnementene dine, trenger du alle?
Har du sommerjobb, men jobber ikke resten av studieåret, anbefaler vi at du sparer deler av lønnen slik at du kan bruke av lønnen fra sommerjobben gjennom alle månedene i året.
Opprett en bufferkonto. Det er ikke det samme som en sparekonto, men er en konto du kan hente penger fra hvis det skulle oppstå noe uventet en måned.
Smarte apper for økonomi og sparing.
Trenger du hjelp til å sette opp et budsjett, lurer du på sparing eller trenger du råd om hvordan du kan få hverdagen til å gå opp økonomisk?