Helse

Garnklubben – holder deg varm både på kroppen og i hjertet

Av Gitte Olesen Anderberg 11. jan. 2025

Du er heldig dersom du vokste opp med hjemmestrikka ullsokker under juletreet, som presang fra mormor. Takk mormor! Ingenting slår varm hjemmestrikk. Men, det som kanskje er nytt, er at de ullsokkene, genseren eller lua, nå er strikket av en venn på campus!

Det finnes nemlig en Garnkafé etablert av og for studentene selv. Det kan virke som at de virkelig har klart å nøste opp i hva som skal til for å rekruttere medlemmer (ah, den setningen satt der den skulle). Anyways, for å sitere lederen sjøl, «vi har bare fått flere og flere med!». Jeg tok en prat med Garnklubben (som er styret til Garnkaféen) for å finne ut hvorfor.

1. Hvordan startet det? Og når?

Det hele startet høsten 2022, da var vi en gjeng på fem stykker som traff hverandre i et kollektiv i studentboligene i Drammen. Vi begynte bare å samle oss for å sitte sammen, strikke og hekle. Deretter var det noen som tenkte på å lage en studentorganisasjon ut av det. Nå er vi sikkert 40 stykker i messengergruppa vår, og når vi har Garnkafé har vi på det meste vært 20 stykker. Det er så gøy!

2. Kan dere fortelle om hvordan dere har klart å få med flere i gruppa?

Vi har presset på å markedsføre oss, i tillegg har vi i samarbeid med studentsamfunnet klart å tydeliggjøre oss i kalenderen deres. Stor takk til studentsamfunnet i Drammen! Vi har også prøvd å gjøre det attraktivt ved å stå på stand når vi har mulighet. Neste stand blir i Frivillighetsuka i januar 2025. Vi er opptatt av å si JA til det vi blir engasjert til å være med på, for å snakke om Garnkaféen. Det er opprettet en egen facebookside. I tillegg legges alt av Garnkaféer ut i Sørøst-kalenderen.

3. Hvorfor er det fint å være med, ifølge dere?

Det er fint å være med oss fordi vi er åpne for alle (uansett hvem man er og om man er nybegynner eller proff). I tillegg deler vi tips og triks ettersom ikke alle nødvendigvis vet alt om alt. Vi snakker med alle og tilbyr en sosial setting, samtidig kan man også bare holde på med prosjektet sitt. Alle er hyggelige og det er det vi prøver å bygge på: en hyggelig og trygg atmosfære.

Det som også er gøy er at vi treffer studenter som vi ellers ikke ville ha møtt, vi går alle på forskjellige studieretninger. I tillegg er det godt å ha et møtested i en roligere setting. Det er meningsfylt å være med i en klubb der man kan komme som man er. Selv om man er sliten, og kanskje tenker litt sånn «orker jeg?», så ender vi alltid opp med «jeg er så glad for at jeg dro, jeg trengte det – det ga meg energi».

I tillegg føles det godt å hjelpe noen som er helt nybegynner, det er også en form for mestring.

Få med deg siste strikk!

Garnkafeen legger ut alt som skjer i Sørøst-kalenderen. Så det er lurt og følge med der! Ellers har de egen Facebookside hvor de poster jevnlig slik at du holder deg oppdatert.

4. Hva slags tilbakemeldinger har dere fått fra medlemmene?

Mange synes dette er en koselig og en god måte å få en pause fra skole og ellers andre ting på. Det er gøy at vi har fått tilbakemeldinger om at vi hadde møter for få ganger (før var det kun siste onsdag i måneden). Vi endte opp med å ta møter annenhver oddetallsuke. - Studentene ville altså ha mer!

6. Deres tips til andre som har lyst til å starte noe:

Ikke tenk, bare start! Det er ingen grunn til å nøle. Benytt deg av råd og veiledning fra ressurser som USN, SSN og studentsamfunnet. Det er lurt å promotere og lage en side, for eksempel Instagram eller Facebook, da kan studentene finne frem til tilbudet.

Også husk - vi trenger tilbud som ikke innebærer skjerm. Det er kult å tenke på at Garnkaféen legger til rette for at vi får vært sosiale sammen, mens vi holder på med håndarbeid som for mange utgjorde lønnet arbeid før i tiden. Nå er det vår hobby som gir oss masse glede og mestring.

De fire studentene som styrer Garnklubben

Harpreet, Even, Ingvild og Malin er de fire nøstene i Garnklubben.

7. Står dere ofte på stand?

Vi innrømmer at vi nok burde stå litt oftere på stand. Det er en god måte å synliggjøre oss og inspirere flere folk til å være med. Vi er alle ganske gode på å bruke jungeltelegrafen, da! Nye studenter gir det en sjanse fordi de har hørt noen snakke om oss.

8. Veien videre!

Alle som sitter i Garnklubben (styret) er egentlig ferdig som studenter til våren. Derfor søkes det nå etter nye som ønsker å ta over. Vi ønsker oss så sterkt at den skal leve lenge! Det er en ypperlig møteplass for å være sosial, samtidig som du kanskje vil lære noe nytt. Det oppleves absolutt ikke som stress å være med på dette fordi aktiviteten i seg selv er så meningsfull.

9. På hvilken måte har SSN hjulpet og støttet dere?

Først og fremst har SSN hjulpet oss med å samle foreningen og gjøre oss mer synlige ved å sette oss i kontakt med de riktige instansene. I tillegg får vi økonomisk støtte (studentmidler) av SSN, som er et fantastisk pluss og medlemmene er fornøyde med dette. SSN har også hjulpet oss med stand. Superfornøyd med det!

Søk om studentmidler

Søknadene behandles fortløpende, og minst en gang per måned.

Les mer om studentmidler og tildelingskriteriene.

10. Tre ord som beskriver Garnkaféen:

Lavterskel, koselig og kreativt.

11. Hvem kan kontaktes dersom man vil være med?

GarnKaféen har som sagt en facebookgruppe du kan gå inn å følge. Harpreet Kaur er leder, og kan også gjerne kontaktes dersom du lurer på noe. Send bare ei melding gjennom facebook-gruppa.

Tusen takk for praten, Garnklubben!

Myke verdier med Garnkaféen

Garnkaféen legger til rette for å gjøre noe du liker, møte en ny venn og gi bort noen råd og tips i kombinasjon med å lære noe nytt. En glimrende anledning til å gjøre noe godt for både deg selv og andre! Les mer om hvorfor det å gjøre noe aktivt sammen med andre er så bra for hodet.

«Alle garn er velkommen» er slagordet til Garnkaféen.

«Det er fint å være med oss fordi vi er åpne for alle, uansett hvem man er og om man er nybegynner eller proff» Harpreet Kaur, leder av Garnklubben.

Om SSN/Hvem er SSN-film/Gitte_host23-0229_jnxhvb

Gitte Olesen Anderberg

Rådgiver studentrelasjoner

Gitte er rådgiver for studentrelasjoner i SSNs Avdeling for Helsefremming og forebygging.

Hun er tilstede på Campus Drammen hver dag for å jobbe for at studenter har et godt og meningsfylt studentliv. Gitte har lang arbeidserfaring innen psykisk helse og helsefremming. Hun har en bachelorgrad i helsevitenskap og en mastergrad i folkehelsevitenskap, og har tidligere jobbet som rådgiver, miljøterapeut og veileder.