Studentgoder

Gode tips til studenter som skal ut i sommerjobb

Av Lin Andersen Læret 23. apr. 2024

Har du fått deg sommerjobb? Gratulerer! Ta med deg noen gode tips og råd om hvordan du kan få mest mulig ut av sommerukene på jobb.

Sommerjobb, set, go!

Yes! Siste eksamen er unnagjort, sommerjobben er i boks og det er klart for et kjærkomment avbrekk fra studiene.

Arbeidslivet er annerledes enn studentlivet, og selv om du er vant til å jobbe deltid ved siden av studiene, kan to måneder med intensiv sommerjobb være en ganske annen opplevelse. Jobben blir tross alt det du skal bruke mest tid på. Da er det viktig at både du og dine kollegaer trives!

SSNs HR-avdeling har solide krefter, og gir deg her sine beste råd for hvordan du kan få en best mulig start i sommerjobben din.

1. Rettigheter og plikter

Arbeidstilsynet oppsummerer FEM viktige punkter for deg som skal ut i sommerjobb:

1. Du har krav på skriftlig arbeidskontrakt – uansett jobb.

I arbeidskontrakten skal det blant annet stå noe om:

  • arbeidstid

  • lønn

  • oppsigelsestid

2. Du har krav på å få vite når og hvor mye du skal jobbe.

3. Du har krav på overtidsbetalt når du jobber overtid.

4. Du har krav på skikkelig opplæring i arbeidet du skal utføre. Det handler om hvordan jobben skal gjøres, noe som kan være viktig for helsa og sikkerheten din.

5. Du har krav på minst én pause dersom arbeidstiden overstiger fem og en halv time.

Les mer om rettigheter hos Arbeidstilsynet.

  • Bruk opplæringsperioden aktivt! Vær nysgjerrig og still spørsmål!

  • Husk at et arbeidsforhold forplikter begge veier. Det er ikke bare arbeidsgiver som skal oppfylle alle sine plikter ovenfor deg som arbeidstaker, som ansatt har du også plikter. Vær åpen, ydmyk og imøtekommende og husk på dette bytteforholdet.

Har du spørsmål om sommerjobben?

Spør LOs sommerpatrulje!

LOs sommerpatrulje har åpen informasjonstjeneste!

Se hvor mye du kan tjene og fortsatt få fullt stipend 💵

2. Hvordan gi et godt førsteinntrykk?

Dersom du begynner på en ny arbeidsplass: Førsteinntrykket er VIKTIG! Tenk gjennom dette på forhånd, slik at du er forberedt. Hete tips er:

  • Kom nydusjet og ha på rene, pene klær som passer på arbeidsplassen (har du uniform i jobben slipper du å tenke på jobb-garderoben, men også en uniform skal være ren og hel).

  • Sett mobilen på lydløs. Og unngå å scrolle i arbeidstiden! Helt nødvendige telefonsamtaler får man forståelse for at man må ta, men mobilen bør ellers kun brukes i pausen. Dersom jobben går ut på å bruke mobilen, gjelder selvsagt ikke disse reglene :) Spør gjerne om bedriften har regler for privat mobilbruk om du er usikker.

  • Du kan gjerne forberede noen spørsmål til leder og kollegaer. Både for å gi et godt inntrykk av at du er interessert i å bli kjent, og at du har interesse for arbeidsplassen. Spørsmålet "hvordan er en typisk arbeidsdag for deg?" kan være en fin inngang til å bli kjent med både kollegaer og arbeidsplassen.

Jente scroller på jobb

Legg bort telefonen mens du er på jobb. Scrolling mens du egentlig skal betjene kunder er ugreit. Dersom jobben er å lage innhold til sosiale medier er saken så klart noe helt annet!

3. Opptre profesjonelt

  • Det kan være fristende å dele ting fra arbeidsdagen i sosiale medier. Husk at du som arbeidstager er en viktig ambassadør for arbeidsplassen din, og at bedriftens omdømme kan styrkes eller svekkes ut i fra hva du velger å dele.

  • Og hva kan du egentlig dele av bilder og tekst fra arbeidsplassen din? Sjekk om det finnes retningslinjer for bedriften, eller hold deg til ren framsnakking om du ønsker å dele glimt fra arbeidsdagen. Spør alltid kollegaer før du deler bilder av dem.

  • Husk at du kan komme til å trenge arbeidsgiveren som senere referanse, så opptre profesjonelt og brenn ingen broer.

  • Spør gjerne nærmeste leder om en attest når arbeidsforholdet er slutt, kjekt å ha og fort å glemme!

Ikke fått deg sommerjobb?

Har du ikke skaffet deg sommerjobb, kan det fortsatt være håp - sjekk ledige stillinger for studenter , på Finn, JobbNorge, Manpower, Adecco eller NAV.

Les hvordan du får lønna fra sommerjobben til å gi deg bedre økonomi gjennom hele studieåret!

Ansatte/HR/Lin_Andersen_Læret_x4djxj

Lin Andersen Læret

HR-rådgiver

Lin og de tre andre i SSNs HR-avdeling jobber hver dag for at alle i SSN skal trives og ha trygge og gode arbeidsforhold. Slik legges det til rette for at hver enkelt har de beste forutsetningene for å gi de aller beste tjenestene til dere som er studenter.

Lin er rekrutteringsansvarlig i SSN, har selv jobbet som leder, som HR-rådgiver og har lang fartstid som IA-rådgiver fra NAV Arbeidslivssenter.