Mat og drikke

Restemat: Pølselapskaus

Av Harald Nesse 25. sep. 2024

Rydd opp i grønnsaksskuffen og få brukt pølserester i samme slengen! Pølselapskaus er varmende og mettende, og en perfekt måte å bruke rester på.

Hvem har ikke trukket eller grillet for mange pølser?

Jeg har i hvert fall kastet altfor mange pølser i mitt liv! Pølser kan være vanskelig å beregne og jeg har derfor gjort tiltak når det gjelder hvor mange pølser jeg varmer opp. Om jeg får pølser til overs fryser jeg dem til en annen gang, slik at de kan brukes til pizza, pastaretter, omelett, pytt i panne eller denne pølselapskausen.

Når det er sagt, så kan denne gryten lages med andre kjøttrester også, for eksempel kjøttboller, koteletter, kylling osv.

Du trenger:

  • Pølser – det du har tilgjengelig

  • 2-3 store poteter

  • Rotgrønnsaker – det du måtte ha i skuffen. For eksempel klassikerne gulrot, selleri, kålrot, men det funker med pastinakk, persillerot, beter eller neper også. Det du liker og har. Du kan gjerne bruke bønner, linser, purre, blomkål og brokkoli også, men ikke la dem koke like lenge som det andre.

  • En gul løk eller en halv, hvis det er det du har

  • Buljong av grønnsaker, storfe eller kylling, så det dekker i gryta

  • Ei skvett fløte eller helmelk om du vil

  • En dæsj smør

  • Tomatpure om du vil ha en tomatisert vri

  • Salt og pepper

  • Persille eller andre grønne urter (for eksempel basilikum, timian, rosmarin, gressløk)

Rotgrønnsaker
Persille

Bruk de grønnsakene du har - det blir godt uansett! Og et lite persilledryss skal man ikke kimse av 🌿

👉 Mer restemat: Pytt i panne

Slik gjør du:

  1. Kutt poteter, løk og grønnsaker i terninger.

  2. Kutt pølser i ønskede biter.

  3. Ha grønnsakene i en gryte og dekk med buljong. Kok i ca. 20-25 minutter.

  4. Stek pølsebiter i en stekepanne, om du ønsker tomatisert smak tilsetter du en spiseskje tomatpure og lar det surre litt for å få ut bitterstoff av tomatpuréen, ha det over i gryten, rør om og la det kose seg sammen litt før du serverer.

  5. Serveres med flatbrød eller det brødet du måtte ønske. Har du gressløk eller andre urter, både smaker og ser det helt nydelig ut på toppen!

  6. Om du ønsker en tykkere variant, kan du mose halvparten eller hele grønnsaksblandingen før du tilsetter pølsebitene.

Finn flere oppskrifter i bloggen

Mat og drikke/Porsgrunn/Harald_Nesse_lghaot

Harald Nesse

Fagansvarlig i SSN Mat og drikke

Harald er kokk med erfaring fra hotell, restaurant, kantine, kafé og catering. Han har gått i gradene fra lærling til daglig leder og eier. I SSN er han Fagansvarlig i Mat og drikke.

For Harald er mat både glede, kultur og velferd. God mat betyr trivsel alene eller sammen med andre.

Harald elsker grønnsaker og brenner for: gode råvarer - så kortreiste som mulig, bærekraftige valg, god kjøkkenøkonomi, mennesker og nye måter å gjøre ting på!