Hummus er et tilbehør med opprinnelse fra Midtøsten, som har spredd seg og blitt en favoritt i store deler av verden.
Hummus, hamos, hommus, hummos, houmous eller hummous - dette kjære barnet har mange navn!
Hummus kan spises som den er med de fleste brødtyper eller som dipp til grønnsaksstaver eller potetchips, den er også ypperlig tilbehør til grillmat eller på tapasbordet - eller hva med å droppe smør og ta litt hummus under osten på brødskiva eller knekkebrødet?
Kikerter inneholder en rekke næringsstoffer. For eksempel: folat, fosfor, jern og magnesium.
Kikerter gir stabilt blodsukker og forebygger diabetes.
Sammen med hvitløk (som det er i hummus) og kurkumin (som det er i gurkemeie) kan kikerter få ekstra god effekt som kolesterolsenkende og forebyggende mot hjertesykdom! En god grunn til å putte litt gurkemeie i hummusen!
Kikerter inneholder mye vannløselig fiber og virker prebiotisk på tarmfloraen vår!
Bonus: Kikerter er billig og bærekraftig mat!
Du kan få kjøpt ferdige varianter, men den du lager selv blir best - det er superenkelt, bare se her:
250 g hermetiske kikerter (ca. nettovekt av en boks)
½ ts bakepulver
Ca. 2-3 ss sitronsaft
1-2 hvitløksfedd
4 ss tahini (puré av sesamfrø)
Kaldt vann
Salt
5 ss olivenolje uten for mye bitterhet
Du trenger en foodprosessor, blender, stavmikser eller lignende.
Ta vare på laken fra kikertene og bruk den til vegansk aioli!
Hell laken av kikertene, ta vare på den om du ønsker å lage vegansk aioli.
Skyll kikertene i kaldt vann og ha dem i en kjele, fyll opp med dobbelt så mye vann som kikerter, tilsett bakepulver og kok forsiktig i 15-20 min. Dersom du har lite tid kan du droppe dette punktet.
Mens kikertene koker kan du blende ønsket mengde hvitløk sammen med sitron, tahini og ca. 2 ss vann. Dersom blandingen føles for tykk kan du tilsette litt mer vann.
Sil av kikertene og miks dem sammen med hvitløk, tahini og sitronblandingen. Tilsett en klype salt før du blender det hele sammen, samtidig som du tilsetter litt og litt olivenolje, til du får en smidig blanding.
Smak til med mer salt og sitronsaft.
Pimp hummusen med krydder som cayennepepper, paprika, chili, nøtter (prøv pinjekjerner), friske urter (koriander funker bra!), sitrus og olje.
Hummusen kan serveres helt fersk og lun, eller kald. Ha gjerne et dryss av krydder, urter eller olje over før servering. Snadder!
Hummusen holder seg tildekket i kjøleskapet i 7-10 dager.