Supertips: du kan lage majones ved å erstatte egg med vannet fra en boks med hermetiske kikerter!
Siden det grumsete vannet fra ferdigkokte kikerter fra boks er proppfullt av stivelse, proteiner og en kjemisk forbindelse som heter saponin, kan man få til den samme emulgeringsprosessen uten bruk av egg. Kikert-vannet fungerer som eggerstatning i enkelte oppskrifter, rett og slett.
Normalt bruker man eggeplomme som emulgator (bindemiddel) i majones, marengs, kaker og lignende.
Eggeplommene inneholder fett, proteiner og kolesterol som binder seg sammen og fanger og holder på luft under pisking, slik at blandingen tykner. Denne prosessen kalles emulgering.
Siden det grumsete vannet fra ferdigkokte kikerter fra boks er proppfullt av stivelse, proteiner og en kjemisk forbindelse som heter saponin, kan man få til den samme emulgeringsprosessen uten bruk av egg. Kikert-vannet fungerer som egg-erstatning i enkelte oppskrifter, rett og slett. Derfor bør du spare på det!
Meny.no har en god oppskrift på vegansk marengs laget på kikertvann.
Og det er jo en deilig følelse når man kan bruke alt man har kjøpt og betalt for i stedet for å kaste det - det er bærekraft i praksis! Men det er litt ulik smak på kikert-vannet fra produsent til produsent, så vær forberedt på at det vil smake litt annerledes og mer nøtteaktig enn aioli og majones laget på egg. Prøv deg gjerne frem til et blandingsforhold som funker for din smak.
Jeg bruker heller en nøytral olje fra solsikke eller raps enn en billig og besk olivenolje, da jeg syns det smaker bedre. En dårlig olje kan ødelegge alt!
¼ til ½ dl vann fra hermetiske kikerter
2-3 dl raps/solsikkeolje eller en blanding av disse ELLER en skikkelig god olivenolje
1-2 fedd hvitløk
1 knivsodd salt. Smak heller til med mer senere.
1 knivsodd sort malt pepper
1-2 ts sitronsaft
En knivsodd er kort forklart så mye som du får plass til på tuppen av en kniv. Matoppskrift.no regner om en knivsodd salt/pepper til 0,33 gram.
Hell alle ingredienser i en beholder beregnet til stavmikser eller lignende. En proteinshakeflaske fungerer også utmerket.
Bland sammen med stavmikseren til det er tykt.
Smak til med sitron, salt og pepper.
Riv eller finhakk hvitløk.
Ha kikertvann, hvitløk, salt, pepper og sitronsaft i miksebollen og kjør det sammen med vispen.
Tilsett olje litt og litt til blandingen er tykk.
Smak til med sitron, salt og pepper.
For å gi aiolien ei litta piff kan du smake til med cayennepepper, paprika, hakket persille eller chili.
Om du dropper hvitløken, får du en slags nøytral majones. Du kan også erstatte hvitløken med chili - og få chilimajones.
Server aioli til chips, godt brød, som dipp til grønnsaker, smør den på brødskiva eller bruk den som dressing på burgeren. Vel bekomme!