Mat og drikke

Lag selv: Vegansk aioli

Av Harald Nesse 1. jul. 2022

Supertips: du kan lage majones ved å erstatte egg med vannet fra en boks med hermetiske kikerter!

Spar på det grumsete vannet fra kikert-boksen!



Siden det grumsete vannet fra ferdigkokte kikerter fra boks er proppfullt av stivelse, proteiner og en kjemisk forbindelse som heter saponin, kan man få til den samme emulgeringsprosessen uten bruk av egg. Kikert-vannet fungerer som eggerstatning i enkelte oppskrifter, rett og slett.

Bruk kikertvann til å lage marengs og majones!

Normalt bruker man eggeplomme som emulgator (bindemiddel) i majones, marengs, kaker og lignende.
Eggeplommene inneholder fett, proteiner og kolesterol som binder seg sammen og fanger og holder på luft under pisking, slik at blandingen tykner. Denne prosessen kalles emulgering.

Siden det grumsete vannet fra ferdigkokte kikerter fra boks er proppfullt av stivelse, proteiner og en kjemisk forbindelse som heter saponin, kan man få til den samme emulgeringsprosessen uten bruk av egg. Kikert-vannet fungerer som egg-erstatning i enkelte oppskrifter, rett og slett. Derfor bør du spare på det!

Meny.no har en god oppskrift på vegansk marengs laget på kikertvann.

Bærekraft i praksis

Og det er jo en deilig følelse når man kan bruke alt man har kjøpt og betalt for i stedet for å kaste det - det er bærekraft i praksis! Men det er litt ulik smak på kikert-vannet fra produsent til produsent, så vær forberedt på at det vil smake litt annerledes og mer nøtteaktig enn aioli og majones laget på egg. Prøv deg gjerne frem til et blandingsforhold som funker for din smak.

Tips fra Harald:

Jeg bruker heller en nøytral olje fra solsikke eller raps enn en billig og besk olivenolje, da jeg syns det smaker bedre. En dårlig olje kan ødelegge alt!

Du trenger:

  • ¼ til ½ dl vann fra hermetiske kikerter

  • 2-3 dl raps/solsikkeolje eller en blanding av disse ELLER en skikkelig god olivenolje

  • 1-2 fedd hvitløk

  • 1 knivsodd salt. Smak heller til med mer senere.

  • 1 knivsodd sort malt pepper

  • 1-2 ts sitronsaft

Hva er en knivsodd?

En knivsodd er kort forklart så mye som du får plass til på tuppen av en kniv. Matoppskrift.no regner om en knivsodd salt/pepper til 0,33 gram.

Hvitløkskløfter
Hvitløk og kniv
Aioli og chips

Hvitløk er en av verdens eldste medisinplanter og har en rekke egenskaper som er bra for kroppen din!

Slik gjør du:

Fremgangsmåte med stavmikser:

  1. Hell alle ingredienser i en beholder beregnet til stavmikser eller lignende. En proteinshakeflaske fungerer også utmerket.

  2. Bland sammen med stavmikseren til det er tykt.

  3. Smak til med sitron, salt og pepper.

Fremgangsmåte med kjøkkenmaskin med bolle og visp:

  1. Riv eller finhakk hvitløk.

  2. Ha kikertvann, hvitløk, salt, pepper og sitronsaft i miksebollen og kjør det sammen med vispen.

  3. Tilsett olje litt og litt til blandingen er tykk.

  4. Smak til med sitron, salt og pepper.

Gi aiolien en ekstra piff

For å gi aiolien ei litta piff kan du smake til med cayennepepper, paprika, hakket persille eller chili.

Om du dropper hvitløken, får du en slags nøytral majones. Du kan også erstatte hvitløken med chili - og få chilimajones.

Server aioli til chips, godt brød, som dipp til grønnsaker, smør den på brødskiva eller bruk den som dressing på burgeren. Vel bekomme!

Mat og drikke/Porsgrunn/Harald_Nesse_lghaot

Harald Nesse

Fagansvarlig i SSN Mat og drikke

Harald er kokk med erfaring fra hotell, restaurant, kantine, kafé og catering. Han har gått i gradene fra lærling til daglig leder og eier. I SSN er han Fagansvarlig i Mat og drikke.

For Harald er mat både glede, kultur og velferd. God mat betyr trivsel alene eller sammen med andre.

Harald elsker grønnsaker og brenner for: gode råvarer - så kortreiste som mulig, bærekraftige valg, god kjøkkenøkonomi, mennesker og nye måter å gjøre ting på!