Ofte stilte spørsmål: Helse

tir. 28 feb.

Finn svar på spørsmålene dine om tilbudene til SSN Helse.

Ofte stilte spørsmål: Helse

Du kan få helserefusjon for en rekke av egenandelene du har betalt til ulike behandlere. For å se hvilke tjenester ordningen gjelder for, les Retningslinjer for refusjon av helseutgifter. Her finner du også informasjon om hvor mye du kan få refundert, annen generell info og hvordan du kan klage på vedtak.

Alle studenter ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN), Politihøgskolen i Stavern, Fagskolen Vestfold og Telemark eller Fagskolen i Viken, som har betalt semesteravgift og dermed har gyldig studentbevis, kan søke om refusjon av helseutgifter.

Les mer om helserefusjon.

Retningslinjer for refusjon av helseutgifter.

Du søker ved å logge deg inn eller registrere deg på Min side, og fylle ut søknadsskjema der.

Disse tjenestene ligger under HELFOs egenandelstak:

Lege, psykolog, poliklinisk behandling (sykehus), medisiner på blå resept, pasientreiser, røntgenundersøkelser, fysioterapi med driftsavtale/ansatt i kommunen, enkelte tannsykdommer, opphold ved offentlig godkjent rehabiliteringsinstitusjon som har driftsavtale med regionalt helseforetak, behandlingsreiser til utlandet i regi av Oslo Universitetssykehus (Rikshospitalet).

➡️ Logg inn på Helsenorge for å finne oversikt over innbetalte egenandeler. Disse skal legges ved søknaden om helserefusjon (navnet ditt må vises på vedlegget).

Det generelle svaret er at du må kunne dokumentere alle utgifter du søker refusjon for med kvittering.

👉 Om du har søkt refusjon under HELFOs egenandelstak får du oversikt over innbetalte egenandeler ved å logge inn på Helsenorge. Her må du logge deg inn på «min helse» hvor du finner all relevant informasjon. Oversikten over innbetalte egenandeler skal legges ved søknaden etter besøk hos behandler. Husk at denne oversikten også må vise ditt navn.

🧾 Søker du refusjon fra behandling hos psykolog, kiropraktor, fysioterapeut, naprapat, osteopat eller tannlege? Legg ved spesifisert kvittering (hvilken type behandling du har fått).

💉Søker du refusjon for vaksine i forbindelse med studier i utlandet? Last opp bekreftelse fra utdanningsinstitusjonen + kvittering for utført vaksine.

🌎 Gjelder refusjonen helseutgifter under studieopphold i utlandet? Husk å legge ved bekreftelse fra utdanningsinstitusjonen.

🧑🏽‍🎓 Last opp kopi/bilde av studentbevis eller kvittering som viser at du har betalt semesteravgift. Du må være registrert student både ved behandlings-og søknadstidspunkt.

Her kan du se retningslinjene for refusjon av helseutgifter hos SSN.

💵 Vi tar imot og behandler søknader fortløpende og minst en gang per måned. Det kan derfor ta opptil en måned før søknaden din er ferdig behandlet.

❌ Søknader med ufullstendig eller feil dokumentasjon blir avslått/sendt i retur.

📅 Søknadsfristene er 1. februar for høstsemesteret og 1. august for vårsemesteret. Har du glemt eller lagt ved feil dokumentasjon er fristen for ettersending én måned etter fristen (1. mars / 1. september).

Refusjon utbetalt på feil grunnlag kan kreves tilbakebetalt.

Spørsmål? [email protected]

🍆 Finn info om testing og gratis kondomer på campusen din her.

  • Du kan blant annet teste deg hos fastlegen og på helsestasjon for ungdom i kommunen. Det er GRATIS å teste seg.

  • Det finnes også en rekke selvtester å få kjøpt, for eksempel på apoteket (disse er ikke gratis).

  • helsenorge.no kan du lese mer utfyllende om gratis test for seksuelt overførbare sykdommer.

Nei, det skal ikke gjøre vondt å teste seg.

Testmetode avhenger av hva du skal testes for og hvilket kjønn du har. Generelt er det snakk om en tynn bomullspinne som føres inn i skjeden til kvinner (som en koronatest, bare ikke i nesen) eller urinprøve. For menn er det urinprøve som gjelder for både klamydia og gonoré. Ved mistanke om smitte via munnsex eller analsex, tas det prøver fra halsen og endetarmen (med bomullspinne).

RFSU har god informasjon om de ulike testene og hva du kan forvente ved en eventuell undersøkelse hos lege eller helsesykepleier.

Rett til fastlege på studiestedet

Alle studenter som flytter til et studiested har rett til fastlege her uten å melde flytting til folkeregisteret. Noen ganger er det spesielle årsaker til at man ønsker å beholde fastlegen i sin hjemkommune. Men dersom du skal oppholde deg på studiestedet over lengre tid anbefales du å skaffe deg fastlege i her.

Dersom du ønsker å bytte til en fastlege i kommunen du studerer i, kan du lese mer om dette på helsenorge.no

Det er viktig å vite at studenter som har flyttet innenfor Norge, og meldt flyttingen til folkeregisteret, kan få tilbake tidligere fastlege om de flytter tilbake til opprinnelig kommune innen tre år, dette gjelder også selv om listen til din tidligere fastlege er full.

Informasjon om rett til fastlege

Et fastlegebytte er gyldig fra førstkommende måned. Dersom du trenger time hos lege i mellomtiden er det legevakten du skal henvende deg til. Deres telefonnummer er 116 117.

For personer med fastlege og som trenger legehjelp etter kontortid er legevakta åpen fra kl 16.00 og hele dagen i helger/høytider. Legevakta har samme takster som legekontorene, men har et kvelds- og helligdagstillegg.

Nei, psykologer/samtaleterapeuter i SSN kan ikke skrive ut sykemelding, selv om behovet for sykemelding kan være grunnet helseutfordringer du har som er knyttet til deres fagområde.

For sykemelding må du kontakte fastlegen din. Dersom du ikke har fastlege på plass, må du kontakte legevakta (116 117).

Den første timen bestiller du selv i bookingløsningen vår.

  • Velg campusen du studerer ved. Studerer du i Kongsberg booker du den første timen her (kun digitale samtaler).

  • Velg deretter om du ønsker digital eller fysisk førstegangssamtale.

  • Velg gjerne "Første ledige time" for å se denne. Klikk på ønsket dato og deretter klokkeslett. Du vil nå få spørsmålet: "Vil du bestille denne timen?" Velg JA.

  • Du blir nå bedt om å legge inn ditt fødselsnummer. Når dette er registrert, vil du motta en SMS fra SSN Helse, med en kode for å autentisere deg. Skriv inn koden og logg inn.

  • Timeavtalen din blir nå bekreftet.

  • Du kan siden endre eller avbestille timen din i den samme bestillingsløsningen.

Avbestille timen?

Ja, det kan du. Hovedregelen er at du skal bestille time til samtaletjenesten på den campusen du tilhører, men dersom det er lang venteliste kan du booke deg inn på digital samtale på en av de andre campusene.

Gå til timebestilling.

NB. Dersom du allerede er bruker av samtaletjenesten kan du ringe helsetelefonen for å få ny time. Les mer om bestilling av ny time.

Om du allerede går i samtaler hos oss og trenger ny time kan du ringe SSNs Helsetelefon mellom kl 08.30 - 14.00: 31 00 84 44.

Er du ny bruker av samtaletjenesten? Les mer om hvordan du bestiller den første timen her.

📍Student i Kongsberg? Les mer om booking av ny time hos Braive her.

Du avbestiller timen din der du bestilte din første time - i Physica Timebestilling. Du kan også ringe Helsetelefonen vår om du trenger hjelp med å avbestille.

👉 Les mer om avbestilling av time her.

Student i Kongsberg? Avbestill hos Braive.

Ja, psykolog og/eller samtaleterapeut er tilgjengelig for PHS-studenter i Stavern. Tilbudet er enten digitalt eller fysisk.

Ledige timer kan du enkelt se når du bestiller den første timen din.

Om du allerede bruker SSNs samtaletjeneste kan du ringe Helsetelefonen for å bestille time.

Nei, du må ikke betale for å gå til psykolog/samtaleterapeut hos SSN Helse. Samtaletjenesten er gratis, konfidensiell og en viktig del av SSNs velferdstilbud til deg som er student i Sørøst-Norge.

Tilbudet gjelder for studenter som har betalt semesteravgift til SSN og kan fremvise gyldig studentbevis.

NB! Dersom du avbestiller en avtale hos SSN Helse for sent (du må avbestille senest 24 timer før), vil du motta et gebyr.

Dersom du kommer til lukket dør hos samtaleterapeut/psykolog, kan du legge igjen ditt telefonnummer hos servicekoordinatoren i SSNs servicekontor, og du vil bli oppringt.

Finn ditt servicekontor og se åpningstidene her.

Nei, det er ingen tannhelsetjeneste i SSN. MEN - husk at du kan søke om refusjon for helseutgifter dersom du har brukt penger på tannlege (eller andre behandlere). Les mer om helserefusjon her.

NB! Du kan ha rett på rabatt på tannhelse! Denne informasjonen er hentet fra HelseNorge:

  • Når du er fra 19 til 24 år i behandlingsåret, bør du ta kontakt med den offentlige tannhelsetjenesten. Du kan ha rett til billigere tannbehandling, uavhengig av når på året du er født.

  • Fyller du 19 eller 20 år i behandlingsåret, og går til den offentlige tannhelsetjenesten, må du betale 25 prosent av utgiftene selv. Det offentlige dekker de resterende 75 prosentene etter takster fastsatt av Helse- og omsorgsdepartementet.

  • Unge voksne har fra det året de fyller 21 år, til og med det året de fyller 24 år, rett til et utvidet fylkeskommunalt tannhelsetilbud. Dette tilbudet innebærer at de betaler 25 prosent etter takster fastsatt av Helse- og omsorgsdepartementet.

(Les mer om ordningen i Rundskriv I-2/2023 Utvidet fylkeskommunalt tannhelsetilbud i 2023 – regjeringen.no).

Nei, det er ingen fysisk psykolog til stede på campus Hallingdal. Men som student på USN campus Hallingdal, som har betalt semesteravgiften, kan du benytte deg av SSNs gratis samtaletjeneste. Du bestiller den første timen selv ved å velge digital samtale og booke deg inn der du finner en ledig time på en av de andre campusene.

Dersom du allerede går i samtaler hos SSN Helse og ønsker ny time, kan du ringe Helsetelefonen vår og få hjelp.

Har du andre typer spørsmål om helse?

Spør anonymt og få svar fra helsepersonell i den digitale gratistjenesten Studenter spør!

Prøv Studenter spør!