Hva er gode matvaner egentlig? Handler det om næringsinnhold og hvilke råvarer vi velger? Eller handler det om viktigheten av å spise måltidene sammen med noen, og faktisk sette av tid til å spise? Vi sier JA TAKK – begge deler.
For det er selvsagt sånn at næringsinnholdet i maten er viktig for at kroppen skal fungere slik vi ønsker, og det florerer av velmenende råd der ute. Som regel anbefales et variert kosthold som inneholder grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk. En liten dæsj med kjøtt, salt og sukker så er vi der!
Trivsel og tilfredshet utgjør også to viktige ingredienser i beskrivelsen av matvaner. Et måltid betyr som sagt påfyll av energi i form av næring, men det byr også på en pause fra studiene. Verdifull tid du skal koble av med god samvittighet, gjerne sammen noen andre.
Kanskje du oppdager at noen andre rundt matbordet har helt like tanker omkring eksamensperioden som deg selv, og dere kan dele noen gode råd. På den måten styrker dere faktisk både de fysiske og mentale musklene. Ja, du leste rett – mentale muskler!
Det er nemlig sånn at gode matvaner, som å spise lunsj sammen med en venn, direkte styrker immunforsvaret ditt og øker konsentrasjonsevnen.
Visste du forresten at 20% av all energien du spiser, går rett til hjernen? For at hjernen skal fungere skikkelig, trenger den ordentlig mat i tillegg til sosial stimulering.
Her finner du en oppskrift som viser hvordan du kan lage hjemmelaget mat uten at det blir dyrt eller tar for lang tid. Faktisk kan du tvert imot spare mye penger på å lage mat selv, fremfor å kjøpe ferdigmat. Ved å prøve en ny oppskrift lærer du også noe nytt, og det i seg selv er bra for deg.
Husk at matlaging lar seg kombinere med annet gøy også; høre på musikk, podkast eller radio, snakke med venner eller repetere pensum. Deler du kjøkken med andre, kan matlaging være en hyggelig fellesaktivitet. Eller du kan oppleve gleden ved å gi en middagsinvitasjon til en venn.
Uansett, vi har ulike behov, og det viktigste er en sunn balanse som gjør at akkurat din kropp og ditt hode jobber på lag, og som igjen gjør deg godt rustet til å håndtere eksamensperioden. Vi kan likevel garantere at det vil oppleves godt å få nesa bort fra boka, og løfte blikket ditt inn i kjøleskapet og mot en venn.
Ved å prioritere måltidene investerer du i helsa di, og det er viktig for resten av utdanningen din.
Se disse smarte og sunne mat-tipsene for studenter!
Denne teksten har fått SSNs Bra for deg-stempel, som betyr at den kan bidra til å øke fysisk og mental helse blant studenter.
Tilbud ved frisklivssentraler og veilederkurs - Helsedirektoratet
Espnes, G. A. & Smedslund, G. (2022). Helsepsykologi og folkehelsekunnskap. Oslo: Gyldendal Akademisk
Brean, A. & Aurstad, S. (2013). Studentkokeboka. Oslo: Kom forlag AS