Det håper vi. Dessverre vet vi at noen blir utsatt for mobbing, trakassering eller hets på skolen og slik skal vi ikke ha det. DU kan hjelpe!
Det burde være en selvfølge at du føler deg trygg på skolen, men vi vet at noen har opplevd ting som har gjort dem både sinte og redde. Vit for det aller første at du eller den du hjelper kan komme til SSNs rådgivere på campus for samtale og støtte, og potensielt hjelp med å ta saken videre. Det er viktig at vi tar slike tilbakemeldinger på alvor.
Vi er opptatt av at alle studenter skal føle seg trygge på campus.
Finn rådgiver på campus om du trenger noen å snakke med.
Det er utrolig viktig å støtte og si ifra hvis man ser noen bli mobbet, trakassert eller hetset. Det kan virkelig gjøre en forskjell i en persons liv. Holdningskampen handler om å skape en kultur der vi ikke aksepterer slike negative handlinger. Vi må være modige og stå opp for hverandre. Sammen kan vi skape et trygt og inkluderende campusmiljø.
Vurder situasjonen: Ta en rask vurdering av situasjonen for å sikre din egen sikkerhet og vurdere om du bør gripe inn.
Si ifra: Hvis det er trygt å gjøre det, si ifra til personen som blir trakassert at du ser hva som skjer og at du er der for å støtte dem.
Få hjelp: Hvis situasjonen eskalerer eller hvis du føler deg usikker, søk hjelp fra en ansatt.
Dokumentér: Hvis det er mulig, ta vare på bevis ved å ta bilder eller notere ned hva som skjer. Dette kan være nyttig senere hvis offeret ønsker å rapportere hendelsen.
Støtt offeret: Etter at situasjonen har roet seg ned, sjekk hvordan personen som ble trakassert har det og tilby støtte. Det kan være viktig for dem å vite at noen bryr seg.
Si fra er en tjeneste som er laget for å forbedre sikkerheten på campus.
Eksempler på forhold du skal si fra om:
skader på person eller materiell
mobbing, seksuell trakassering, truende situasjoner og kriminelle forhold som vold, tyveri, ran etc
datasvindel og sensitiv informasjon på avveie
svikt eller mangler i sikkerhetsrutiner eller tekniske sikkerhetstiltak
brudd på lover, forskrifter og interne rutiner
Bekymringer og observasjoner vi gjør, kan også være grunn til å si fra.
Husk at det er viktig å handle på en måte som er trygg for deg selv og andre. Hvis situasjonen virker farlig, kan du alltid kontakte drift eller Politiet for hjelp.
Beredskap og krisehåndteringLes mer: Slik kan vi sammen forebygge mobbing og trakassering 👉