Visste du at du blant annet kan lære bedre, redusere stress, få bedre søvn, leve lengre og bli gladere av å komme deg ut på tur?!
Vi hører studenter si: «Jeg har ikke tid til å trene». Vi sier: «Du har ikke tid til å la være!»
Det å bruke kroppen er så gunstig for læring og hukommelse, at særlig ved intense studier kan avbrekk med fysisk aktivitet være avgjørende for resultatene dine.
– Vi i SSN er opptatte av å gå tur, ikke bare for å huske bedre, smile mer, sove bedre, leve lengre med et sterkere hjerte, men også fordi å gå sammen er så hyggelig! Derfor lanserer vi vår egen gå-aksjon, forteller Marilena.
Bevegelse er godt for å motvirke stress, sove bedre, få bedre kondisjon og rett og slett leve lengre. Og du trenger ikke trene hardt eller gå langt bestandig, heller. En 15-minutters luftetur er noen ganger alt som skal til.
Du trenger ikke å dra langt inn i skogen eller opp på fjellet for å komme deg ut. En rusletur gatelangs, kanskje med ett stopp innom en kafé kan være vel så bra! Bare kom deg ut og i bevegelse, skap deg en mental pause og kjenn på alle de gode følelsene du får i gevinst.
Fysisk aktivitet har umiddelbare positive effekter på hjernen og øker dermed læring. Blant annet kan det føre til økt oppmerksomhet, bedre følelsesregulering, bedret hukommelse, problemløsning, planlegging og organisering. Det høres egentlig ut til å være for godt til å være sant, men på den andre siden har fysisk aktivitet null negative bivirkninger, så hvorfor ikke bare teste?
Les mer om hva fysisk aktivitet gjør med kroppen hos Helsenorge. På forskning.no kan du dessuten lese om at du kan trene deg til superhukommelse på få uker.
Perioder med høyt stress, som ved eksamen, fører ofte til økt produksjon av stresshormoner. 15 minutters gange hver dag kan hjelpe! Å tilbringe tid i naturen er spesielt gunstig. Det er fordi naturopplevelser reduserer nivået av stresshormonet kortisol.
Noen steder har helsepersonell begynt å foreskrive natur som medisin! Les mer om å bli frisk av å være i naturen hos NHI.
Selv femten minutters gange hver dag gir deg bedre kondisjon og kan forlenge livet med opptil tre år! Det er forskere ved det nasjonale instituttet for helseforskning i Taiwan som konkluderer med dette etter å ha studert 416.000 mennesker gjennom en tidsperiode på 13 år. Resultatene viste at selv moderat fysisk aktivitet i kun 15 minutter gir økt levetid.
Se studien fra Taiwan om økt levetid.
Dersom du får til å gå en kort tur mer regelmessig, får du etter hvert bedre kondisjon. Og bedre kondisjon gir deg bedre søvnkvalitet! Ekstrabonus får du ved tur på dagtid: dagslys er med på å regulere vår indre biologiske klokke og døgnrytme, noe som igjen er gunstig for søvnen.
Og så er det hjertet sin tur: om du går i terreng, med naturlige opp- og nedoverbakker, vil hjertet ditt styrkes. Dette kaller vi naturlig intervall, og det er som styrketrening for hjertet.
Intervalltrening vil si at du jobber med høy intensitet i flere, korte perioder. Innimellom intervallene skal du ta pauser. Du skal bli andpusten, få økt puls og etter hvert merke melkesyra. Men ikke gå for hardt ut! Du kan heller øke intensiteten i intervallene litt etter hvert.
Ett eksempel er å finne en bakke. Gå raskt opp bakken (ca. to minutter), før du går rolig ned igjen. Gjør dette fem ganger. Hjertet ditt vil takke deg!
Intervall er best for hjertet – NRK Livsstil – Tips, råd og innsikt.
Utendørsaktiviteter gir deg frisk luft og sollys. Utendørsaktivitet er bevist å kunne redusere spenning, øke energinivået og ha positiv påvirkning på humøret. Det er etter hvert forsket mye på nettopp dette, og utendørsaktivitet som behandling er vitenskapelig godt dokumentert ved for eksempel mild depresjon og angstlidelser. Så gå deg en tur og bli blid!
Finn turforslag på din campusDenne teksten har fått SSNs Bra for deg-stempel, som betyr at den kan bidra til å øke fysisk og mental helse blant studenter.