De siste årene har vi redusert matsvinnet betydelig ved å satse på smartere innkjøp, nøyaktig produksjon og salg av overskuddsmat.
Matsvinndagen 29. september en en offisiell FN-dag og en viktig påminnelse om den enorme mengden mat som kastes hvert år, både globalt og i Norge. På denne dagen setter vi fokus på hvordan vi sammen kan redusere matsvinnet, for miljøets og økonomiens skyld.
👉 Les mer på FN.no: Den internasjonale dagen mot matsvinn
Artikkelen er skrevet ved hjelp av KI og bearbeidet av SSNs nettredaktør.
Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge (SSN) har 12 spisesteder fordelt på sju USN-campuser og har hatt et sterkt fokus på matsvinn i flere år. I 2023 alene reddet SSN over 8 tonn mat som ellers ville ha blitt kastet. Dette har blitt mulig gjennom flere konkrete tiltak.
SSN har det siste året jobbet aktivt med smartere og færre innkjøp for å sikre bedre fortjeneste og redusere mengden mat som går til spille. Mer nøyaktig produksjon, basert på etterspørsel og tidligere erfaringer, har ført til mindre svinn.
Mye av maten vi serverer i kantinene kjøpes inn fra leverandøren Plateful. Plateful baserer utvalget sitt på råvarer som av ulike årsaker ikke kan selges via ordinære salgskanaler og som eller kunne gått rett i søpla. Dette er matredding satt i system!
I tillegg har SSN innført bruk av Trustshops, som gjør det mulig å forlenge salgstiden for ulike produkter.
👉 Les mer: Trustshopen er åpen når kantina er stengt
Alle SSNs kantineansatte har deltatt på Kutt Matsvinn-kurs for å bli enda bedre på å redusere matsvinn. Dette engasjementet ble belønnet med en pris tidligere i år! Prisen ble delt ut i forbindelse med samskipnadenes Studentmat-konferanse og det er Matvett og SIN - samskipnadenes innkjøpssamarbeid som står bak utdelingen.
For å sikre at så lite mat som mulig går til spille, selges overskuddsmat billigere mot slutten av dagen under konseptet Redd en rett. I tillegg har alle kantinene salg av mat basert på vekt. Dette gjør at studenter og ansatte kan ta nøyaktig så mye de ønsker å spise, og reduserer risikoen for at mat blir liggende igjen på tallerkenene.
🌍 Vi oppfordrer alle til å tenke smart når det kommer til matforbruk – både på Matsvinndagen og alle andre dager. Sammen kan vi gjøre en forskjell!
Bruk opp restene - lag pølselapskaus!