SSNs kantiner reddet 8 tonn mat i fjor!

fre. 27 sep.
kutt_matsvinn_alimento_jvm1z7

De siste årene har vi redusert matsvinnet betydelig ved å satse på smartere innkjøp, nøyaktig produksjon og salg av overskuddsmat.

Den internasjonale dagen mot matsvinn

Matsvinndagen 29. september en en offisiell FN-dag og en viktig påminnelse om den enorme mengden mat som kastes hvert år, både globalt og i Norge. På denne dagen setter vi fokus på hvordan vi sammen kan redusere matsvinnet, for miljøets og økonomiens skyld.

👉 Les mer på FN.no: Den internasjonale dagen mot matsvinn

Artikkelen er skrevet ved hjelp av KI og bearbeidet av SSNs nettredaktør.

SSN tar ansvar for redusert matsvinn

Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge (SSN) har 12 spisesteder fordelt på sju USN-campuser og har hatt et sterkt fokus på matsvinn i flere år. I 2023 alene reddet SSN over 8 tonn mat som ellers ville ha blitt kastet. Dette har blitt mulig gjennom flere konkrete tiltak.

Effektive tiltak mot matsvinn:

  • SSN har det siste året jobbet aktivt med smartere og færre innkjøp for å sikre bedre fortjeneste og redusere mengden mat som går til spille. Mer nøyaktig produksjon, basert på etterspørsel og tidligere erfaringer, har ført til mindre svinn.

  • Mye av maten vi serverer i kantinene kjøpes inn fra leverandøren Plateful. Plateful baserer utvalget sitt på råvarer som av ulike årsaker ikke kan selges via ordinære salgskanaler og som eller kunne gått rett i søpla. Dette er matredding satt i system!

  • I tillegg har SSN innført bruk av Trustshops, som gjør det mulig å forlenge salgstiden for ulike produkter.

👉 Les mer: Trustshopen er åpen når kantina er stengt

Økt kunnskap gir resultater

Alle SSNs kantineansatte har deltatt på Kutt Matsvinn-kurs for å bli enda bedre på å redusere matsvinn. Dette engasjementet ble belønnet med en pris tidligere i år! Prisen ble delt ut i forbindelse med samskipnadenes Studentmat-konferanse og det er Matvett og SIN - samskipnadenes innkjøpssamarbeid som står bak utdelingen.

Ansatte i Bø med diplom fra gjennomført Matsvinn-kurs
Diplom: Pris til SSN for Kutt Matsvinn
Ansatte i Drammen med diplom fra Kutt Matsvinn-kurs

Alle ansatte i SSN Mat og drikke har gjennomført matsvinn-kurs og før sommeren fikk SSN en pris for satsingen på kutt av matsvinn! 👏🏽

Redd en rett

For å sikre at så lite mat som mulig går til spille, selges overskuddsmat billigere mot slutten av dagen under konseptet Redd en rett. I tillegg har alle kantinene salg av mat basert på vekt. Dette gjør at studenter og ansatte kan ta nøyaktig så mye de ønsker å spise, og reduserer risikoen for at mat blir liggende igjen på tallerkenene.

🌍 Vi oppfordrer alle til å tenke smart når det kommer til matforbruk – både på Matsvinndagen og alle andre dager. Sammen kan vi gjøre en forskjell!

Bruk opp restene - lag pølselapskaus!