Grøt tenker du, så kjedelig og smakløst! Neida, den kan være både god, mettende og næringsrik, kan lages for flere dager av gangen og du trenger ikke engang å koke den!
Kjøleskapsgrøtens hovedingredienser er havregryn og et eller flere melkeprodukter. Utover dette kan du variere med for eksempel nøtter, frø, friske eller frosne bær, bærsaus eller kompott, oppskåret frukt, kokosflak, honning eller peanøttsmør. Havregryn er billig mat, så her kan du med god samvittighet legge litt ekstra i toppingen!
Selve grøten er rik på protein og er perfekt som frokost, lunsj eller et mettende mellommåltid (om det for eksempel er lenge til middag). Du får mer protein om du velger kumelkprodukter, men husk at havregrynet i seg selv består av masse stivelse, som er perfekt for å gi musklene dine energi når du trener.
Visste du at havregryn i utgangspunktet er glutenfritt, men fordi det er innom møller med andre kornsorter, kan det allikevel inneholde spor av gluten. Glutenfritt havregryn er garantert fritt for gluten fordi det er behandlet i egne møller.
Her er det nesten bare fantasien som setter grenser, finn frem brukte syltetøyglass eller krukker og sett i gang - bruker du lokk er grøten topp å ta med seg på farten! Alle grøtene i oppskriftene under holder seg i kjøleskapet i minimum tre dager.
🥣 5-10 porsjoner.
Denne varianten er laktose- og glutenfri. Innholdet av linfrø og chiafrø gir deg kostfiber og Omega-3, men havremelk er ikke en like god kilde til protein som kumelkprodukter.
5 dl glutenfrie havregryn
50 g linfrø hele
50 g chiafrø
1 ts kardemomme
1 knivsodd salt
1 liter havremelk
Ha gjerne i frosne bær etter smak
Rør sammen havregryn, frø og krydder, tilsett melken og rør godt. Fyll i skåler og la blandingen stå over natten i kjøleskap. Legg på ønsket topping - hva med oppskåret banan og peanøttsmør?
🥣 3-5 porsjoner.
8 dl (glutenfrie) havregryn
3,5 dl melk
3,5 dl yoghurt – valgfri type
Dette er base som er utmerket til å leke seg med, ulik melk og ulik yoghurt kan benyttes. Om du liker vanilje, finnes det en egen vaniljemelk å få kjøpt... mmmm!
Juster mengden melk og yoghurt etter hvor tykk du ønsker at grøten skal være. Et tips er å la den være ganske rennende når du setter den i kjøleskapet, ettersom havregrynene sveller og trekker til seg væsken.
Grøten kan selvsagt gjøres laktosefri/melkefri ved bruk av laktosefrie/melkefrie produkter.
Bland det hele sammen og fyll i skåler eller glass som du setter i kjøleskap natten over. Pynt med med ønsket topping, for eksempel bær, kompott eller frukt.
🥣 5 porsjoner.
5 dl (glutenfrie) havregryn
300 g cottage cheese
5 dl melk eller biola
Bland ingrediensene og fyll i skåler, la det stå over natten i kjøleskap.
Toppingsforslag: Litt cottage cheese, bær eller frukt, mandler, pistasjnøtter eller valnøtter, peanøttsmør, honning.
I denne oppskriften som forener både cottage cheese og melk eller Biola får du virkelig en god dose proteiner! Inntak av en porsjon (125 g) cottage cheese gir en voksen kvinne 30% av hennes dagsdose av protein og 40% av dagens B12-dose.