Hurra! Stadig færre velger papptallerken i kantina. Nå redder vi verden sammen, dere 👏.
Som et viktig ledd i arbeidet for en sirkulær økonomi har alle spisestedene våre kuttet bruken av engangsservise, kopper og bestikk det siste året.
I praksis betyr dette at utvalget av engangsservise helt eller delvis er fjernet fra spisestedene våre. Målet er at flest mulig skal bruke flergangsservise - altså kopper, tallerkener og bestikk som vaskes opp, og ikke kastes i søpla.
Vi lyktes godt med målet vårt for 2023, som var å redusere bruken av papp til 50%. Årets mål er at 60% av serviset skal være flergangs. Her er vi veldig nært med 58% pr 30. juni 2024, så nå trenger vi DIN hjelp til å være med på å redde verden! 🌳
🍽️ SÅ: VELG FLERGANGS I KANTINA!
Null stress!
Dersom du skal ha med deg maten til et grupperom, en forelesningssal eller et annet sted på campus, kan du gjerne ta med deg en glasstallerken eller porselenskopp og ordentlig bestikk fra kantina. Men husk å levere det i oppvaska i spisestedet når du er ferdig!
Skal du ha med deg kaffen i bilen, derimot. Ja, da håper vi du har med deg termokopp! Den kan du nemlig bruke når du fyller kaffe i kantina ♻️
Papp og papir er på mange områder bedre enn plast, men allikevel ressurser vi henter ut fra en natur som ikke er utømmelig. Å hugge ned trær for å produsere produkter vi kun bruker én gang er ikke bærekraftig.
I SSN har vi fokus på å redusere belastningen på klima og natur, og vi jobber derfor aktivt for en overgang fra et forbruk basert på bruk og kast – til en sirkulær økonomi hvor vi tar bedre vare på ressursene våre. Dette forplikter vi oss til i vår strategi.
Mindre bruk og kast reduserer klimagassutslipp, bremser tapet av naturmangfold og reduserer forurensning og forsøpling av miljøet.
Omstilling fra bruk og kast er en nødvendig del av omstillingen til et lavutslippssamfunn og for å nå FNs bærekraftsmål.
I en sirkulær økonomi utnytter vi naturressurser og produkter effektivt og så lenge som mulig, i et kretsløp der minst mulig ressurser går tapt.
Les mer om hva sirkulær økonomi betyr hos Miljødirektoratet.
Det er bred politisk enighet om at vi skal bort fra bruk og kast, og det varsles initiativer og regelverk for å sette fart på omstillingen.
Porselen, keramikk og glass krever mye energi når det produseres, men flerbruksalternativene kan og bør ha svært lang levetid. Hvis en legger til grunn et livsløp med normal bruk, vil gjenbruksalternativene komme best ut. Det er dog mange faktorer som spiller inn på hvor godt, eksempelvis:
Hvor mange ganger flerbruksvarianten brukes før den kastes.
Hva slags materiale den er laget av og hvor den er produsert.
Hvilken energikilde man bruker for å vaske den.
Kilder:
Miljøvurdering av ølservering på festivaler. 2021. Kari-Anne Lyng/Irmelin de Sadeleer, Norsus (Norsk institutt for bærekraftsforskning).
Reusable vs disposable cups revisited. April 2014 - The International Journal of Life Cycle Assessment. Laura A. Mergula/Bhavik R. Bakshi, The Ohio State University.