Strømkrisa er dessverre fortsatt en greie. For å unngå at husleieprisene øker mer enn de må, har vi i SSN fokus på å spare strøm.
SSN har fra 2016-2020 bygget i underkant av 1000 nye boliger i massivtre, på fem forskjellige campus. Disse byggene kategoriseres som passivhus og lavenergiboliger.
Grunnen til at det kalles passivhus, er at man bruker passive tiltak for å redusere energibehovet:
Yttervegger, tak og gulv mot grunn som er ekstra godt isolert.
Ekstra godt isolerte vinduer.
God tetthet og dermed svært få luftlekkasjer.
For å få til god luftkvalitet og et godt inneklima i et passivhus må man ha et ventilasjonssystem med mulighet for varmegjenvinning.
Kilde: Tekna.no
Vi bruker også andre miljøbesparende energikilder som fjern- og nærvarmeanlegg, geobrønner og varmepumper (i boliger bygget etter 2006).
Solceller på enkelte renoverte bygg (på bildet ser vi solceller på tak på Klokkergården i Vestfold). Boligene på Rauland som skal stå klare i august 2023, får solceller på takene.
Energieffektive hvitevarer.
Tiltak for å redusere vannforbruk igangsettes i 2023: Dynamiske filtre og toaletter med TwistFlush-teknologi skal gi lavere vannforbruk.
Gjenbruksrom/bytterom ved de av boligområdene våre som har tilgjengelig areal.
Energieffektive lyskilder og lysstyring.
Miljøvennlige vaskeriløsninger.
Det sier SSNs driftssjef Robert Strøm, som med sitt passende etternavn er mannen som holder styr på blant annet strøm(sparing) og selve driften av SSNs studentboliger.
– Vi er i gang med nye tiltak i tillegg til de vi allerede har på plass for å spare på strømmen i studentboligene våre. Men det aller viktigste er nok hva hver beboer gjør hver dag. Om alle justerer forbruket sitt, lar være å fyre for kråka og dusjer litt kortere hver dag, er vi allerede på god vei, sier han.
Han oppfordrer alle studenter til å bli med i konkurransen om å komme på den beste idéen for å spare strøm i SSNs studentboliger.
Konkurransen går i hele februar 2023 og beste idé vinner hele 10 000 kroner!