Vi kan alle oppleve å være triste og nedfor og føle at lite eller ingenting gir glede i hverdagen. Her finner du en rekke verktøy til selvhjelp.
Akutt behov for hjelp?
Råd, verktøy og kurs for selvhjelp ved tristhet og tungsinn
Perioder med nedstemthet, tunge tanker og tristhet er vanlig. Alle kan oppleve dette gjennom livet, og det går som oftest over av seg selv i løpet av forholdsvis kort tid.
Jo mindre plass man gir til de tunge tankene og aksepterer at de er kun dette - tanker - som ikke nødvendigvis er sanne, og heller forsøker å finne positive vinklinger, jo raskere vil du oppleve å føle deg mindre nedstemt.
Trist og deprimert er ikke det samme
Vanligvis trenger du ikke behandling for å føle deg trist eller nedstemt. Snakk med gode mennesker rundt deg om hvordan du har det og snakk godt til deg selv. Å være trist og streve med tunge tanker i perioder er ikke det samme som å være deprimert.
👉 Les mer: Grubling, bekymring og negative tanker
Les en av SSNs psykologer sine gode råd mot tristhet.
Vitaminer og mineraler
Depressive symptomer kan være forbundet med kroppens fysiske tilstand. Derfor bør du ta en tur til fastlegen og sjekke at du har de rette nivåene av jern, D-vitaminer og B12, dersom du opplever symptomer på depresjon. Har du for lave nivåer over tid kan det faktisk føre til at den psykiske helsen påvirkes.
Les mer: D-vitamin og depresjon
Bivirkninger av medisiner
Noen kan få depressive symptomer ved bruk av hormonell prevensjon eller hjertemedisiner. Kanskje er det et annet preparat som passer bedre for deg, noe som kan være verdt å undersøke hos fastlegen.
Les mer: Hormonell prevensjon - SNL
Søvn
Nok søvn er viktig for både den fysiske og den mentale helsen din.
Søvnproblemer er en av de vanligste helseplagene blant folk. Irritabilitet, nedstemthet og tungsinn kan forårsakes av for lite søvn, og om du lenge har strevd med søvnen kan depressive tanker forsterkes. Det finnes mange gode selvhjelpsverktøy dersom du plages av søvnproblemer.
👉 Test deg selv for søvnproblemer med en søvntest på SOVno
På Helsenorge kan du se gode selvhjelpsvideoer utviklet av psykolog Magnus Nordmo, som tar for seg både kortvarige og langvarige søvnvansker:
Les mer om søvn og søvnvansker:
Trening
En rekker studier viser at fysisk aktivitet kan gi umiddelbar positiv effekt på den psykiske helsen din. Noen studier viser faktisk at fysisk aktivitet kan redusere depressive symptomer like godt som medisiner.
Det kan være vanskelig å finne motivasjon til å trene hvis du er nedfor og lei, men husk at ALL aktivitet teller og at litt er veldig mye bedre enn ingenting!
Å være trist og nedstemt i perioder er helt normalt. Men ved en depresjon vil du oppleve at hele livet blir påvirket av nedstemtheten over uker eller måneder.
Det skilles mellom mild, moderat og alvorlig depresjon og det er fastlege eller psykolog som vurderer alvorlighetsgrad og setter diagnose.
Depresjon er en psykisk lidelse som oftest vil kreve profesjonell hjelp å komme ut av. Prognosen ved depresjon er god (NHI, Prognose ved depresjon) - de fleste depresjoner går over i løpet av tre til seks måneder, og de fleste får ikke tilbakefall.
Symptomer på depresjon
Helsenorge.no beskriver følgende hovedsymptomer ved klinisk depresjon:
Tristhet mesteparten av tiden
Nedsatt interesse for ting du vanligvis liker
Om du har en depresjon har du minst ett av hovedsymptomene nevnt over og fem av følgende plager, nesten hver dag de siste to ukene:
Søvnvansker
Manglende matlyst eller økt appetitt
Lav selvfølelse eller grunnløs skyldfølelse
Veldig rastløs eller at alt går sakte
Vansker med å tenke og konsentrere seg
Selvmordstanker
Test deg selv for depresjon på iFightDepression.com
Kilder/les mer:
Hvordan vet du om det du føler på er en depresjon eller en vanskelig periode?
👉 Les psykologspesialistens svar i denne artikkelen på Studenter Spør.
Å komme seg ut av en depresjon kan virke helt umulig, men de aller fleste greier det! Ta med deg sju gode råd for å vikle deg ut av depresjonen, eller bruk rådene forebyggende.
👉 Sju gode råd for å vikle deg ut av depresjon - skrevet av psykologspesialist i Studenter spør.
NHI (Norsk Helseinformatikk) har gode, gratis kurs utviklet av psykolog Magnus Nordmo.
Studenttelefonen
Studenttelefonen er en gratis, anonym og nattåpen hjelpelinje fra Mental Helse, spesielt for studenter.
🕕 Åpningstider: 18.00-02.00 hver dag (inkludert helg og helligdager).
📲 Nummeret er 116 123 med direkte innvalg #3.