Helse

De beste tipsene for å bli kjent under studiestarten

Av Maja Georgine Gulliksen 21. aug. 2023

Ny by, ny hybel, masse nytt pensum, helt ny på campus og i tillegg skal du skaffe deg nye venner?! Puh. Her kommer masterstudent Majas beste råd for hvordan du blir kjent med folk under studiestarten.

Hjelp, kommer jeg til å få noen venner?

Under studiestarten er det mye å finne ut av. For mange kan det å skulle skaffe seg nye venner i et helt nytt miljø, føles utfordrende og stressende. Ikke bare skal du bli kjent med campus, en ny by og et nytt skolesystem, men du skal også finne ut av hvem du er som student, og hvem som skal bli «dine folk» gjennom studietiden.

Studiestarten går fort, og plutselig er hverdagen i gang. For å gjøre prosessen litt mindre overveldende har jeg samlet noen tips som kan gjøre det lettere å bli kjent med nye folk under studiestarten. 

Kort oppsummert, her er Majas gode råd for hvordan du blir kjent med folk i studiestarten:

  • Hils på folk, vis interesse, si ja til alle invitasjoner!

  • Vær den som tar initiativ, invitér med deg folk på arrangementer i regi av feks studentsamfunnet eller en annen studentforening. Bruk Sørøst-kalenderen!

  • Bli kjent med de du bor med om du bor i kollektiv eller studentbolig! Vær delaktig i å skape et godt bomiljø ved å invitere til å samles. Bruk gjerne trivselsverten din om du bor i studentbolig!

  • Bli kjent i området og på studiestedet ditt. Ta med deg folk!

  • Lag kollokviegruppe!

  • Vær åpen, tør å vise usikkerhet/at du ikke er verdensmester.

  • Om du ikke treffer dine folk umiddelbart - ikke gi opp, bare vær litt tålmodig ♥️

USNs liste med studentforeninger

Si ja! 

Når jeg har spurt medstudenter om deres beste tips for å bli kjent med nye mennesker under studiestarten, har nesten alle svart «si ja – til alt!». Det å ha en positiv innstilling og en imøtekommende fremtoning gjør en stor forskjell. Det er kjempeviktig å huske at de aller fleste er i samme situasjon som deg. Mange kjenner ingen og føler seg alene.

Husk å hilse på de rundt deg, og si ja til invitasjoner. Det kan være noe så enkelt som å spise lunsj sammen etter forelesning, eller å bli med på aktiviteter på kveldstid. 

Det er lurt å være bevisst på å vise interesse for de du treffer. Hvor kommer de fra? Hva slags interesser har de? Hvorfor valgte de det studiet de gjorde? Det er helt greit å planlegge noen spørsmål for deg selv i forkant, hvis det føles skummelt eller vanskelig å skulle starte en samtale med noen. Underveis kommer du nok til å oppdage at det ikke er så vanskelig likevel – de fleste du møter har lyst til å bli kjent med nye mennesker, de også. 

Blond jente som smiler, Haspa

Ta initiativ

Fadderuka er nøye planlagt og organisert for å gjøre det lett å treffe nye mennesker og bli kjent med området på, og rundt, campus. Men i tiden som følger står man på egne bein, og det er vanlig å føle seg usikker. Da er det viktig å selv ta initiativ, invitere og inkludere. 

Sørøst-kalenderen gjør det lett å holde oversikt over aktiviteter som arrangeres på campus og på nett. Ta initiativ og invitere noen du har møtt under studiestarten, eller dra alene og bli kjent med flere. Det finnes også en rekke ulike studentorganisasjoner, linjeforeninger og idrettslag å engasjere seg i på USN. Slike tilbud gjør det lettere å bli kjent med folk også på tvers av studieretninger.

Engasjer deg!

Sjekk ut Foreningssidene våre for å få hjelp til å starte opp en studentforening selv, eller få hjelp til et verv du allerede har tatt på deg, men er usikker på hvordan du skal løse.

Om du bor i kollektiv eller i studentbolig, har du en god mulighet til å bli kjent med de du bor sammen med. Filmkvelder, brettspillturneringer og felles måltider kan for eksempel være med på å gjøre det sosiale til en rutine, og er noe mange kan være med på. Husk at flyttingen er en stor overgang for mange, så det er viktig å respektere, og å ha forståelse for, hverandres plass og behov. 

Les mer: SSNs tips til deg som er ny i studentbolig.

Spillkveld

Bli kjent med de du bor sammen med. Hva med å samle kollektivet til en spillkveld?

Utforsk både fag og omgivelser 

Noe av det kanskje aller mest spennende ved å begynne å studere, er å flytte til et nytt sted. Å bruke tid på å bli kjent med området rundt er en god investering for resten av studietiden din. Og, ikke minst, en kjempegod mulighet til å invitere medstudenter på utforsking. Om du allerede er kjent i studiebyen din, kan du invitere til dine favorittsteder. Eller kanskje det er noe i nærheten som du har hatt lyst til å teste ut selv, men aldri har fått gjort? 

Fag er noe du garantert har til felles med medstudentene dine. Det å danne kollokviegruppe kan være en god måte å bli bedre kjent på, og gir deg noen å snakke med eller støtte deg til under studietiden. Om du synes det er vanskelig å ta initiativ til en slik studiegruppe selv, er OLA et godt tilbud fra USN, med ukentlige studiemøter som er både faglige og sosiale. 

Vær åpen 

Det er mye som skjer under studiestarten, og det er lett å bli overveldet. Det å være åpen med medstudentene dine om ting du lurer på, kan være en god måte å få kontakt på. For det første fordi det nesten helt sikkert er flere som lurer på det samme som deg, men også fordi det er med på å senke terskelen for alle.

Les også: Ny i byen - hvordan få nye venner?

Husk at løpet på ingen måte er kjørt selv om du ikke treffer noen du klikker med under fadderuka. Det er faktisk helt vanlig. Mange treffer sine beste venner langt ut i semesteret, eller til og med i studiet. I tillegg er det ikke alle som er med på fadderuka, så det er stor sjanse for at du treffer nye ansikter på første forelesning. 

Lykke til med studiestart!

Har du sjekka ut MOT-appen? Den kan hjelpe deg med å føle deg fri og trygg når du er i sosiale settinger.

Maja Georgine Gulliksen

Masterstudent i Europeiske språk, UiO

Maja Georgine Gulliksen har tatt bachelorgraden sin i Språk og litteratur ved Universitetet i Sørøst-Norge, campus Vestfold. Hun har arbeidet som studentmentor og læringsfasilitator ved USN, og innholdsprodusent i TimeOut for SSN. Maja tar nå sin master i Europeiske språk ved Universitetet i Oslo.