– I verste fall kan du bli steril

fre. 20 sep.
AdobeStock_710724941_mrxrlt

Visste du at du kan bli steril om du går med ubehandlet kjønnssykdom? Beskytt deg mot kjønnssykdommer - bruk kondom! 🦠🍆🍑

Illustrasjon: Andrea Skovdahl/studenterspor.no

Det er kjip statistikk når det kommer til kjønnsykdommer blant unge for tida. Og ikke minst er det ganske kløent å snakke om gulgrønn utflod fra penis eller skjede, smerter i underlivet og testiklene og i verste fall sterilitet - altså at du ikke kan få barn.

Men - dette MÅ vi snakke om, dere! For det kan unngås! BRUK KONDOM, spesielt om du har en one-night stand eller har fått ny sexpartner.

Les i Aftenposten: Fæbrik-gründer Ingrid Vik Lysne ble steril av klamydia

Smitten kommer overraskende

Mari Nordbø og Silje Listaul er helsesykepleiere ved Helsestasjon for ungdom på Midt-Telemark helsestasjon i Bø. Her kan unge opp til 24 år komme og teste seg for kjønnssykdommer helt gratis, noe som er vanlig praksis på helsestasjoner for ungdom over hele landet.

Mari Nordbø og Silje Listaul (f.v.)

Mari Nordbø og Silje Listaul (f.v.) er helsesykepleiere på Helsestasjon for ungdom i Midt-Telemark kommune, hvor unge opp til 24 år kan teste seg gratis for kjønnssykdommer.

I Bø opplever de at det er klamydia som er mest utbredt (her er Norge på smittetoppen i verden), men FHIs tall fra 22/23 viser at gonoré har blomstret kraftig opp på landsbasis, og særlig blant kvinner i alderen 20-29 år.

– De fleste har ingen symptomer på kjønnssykdom og det kan dermed komme overraskende på dem at de har en infeksjon. De vanligste symptomene for de fleste jenter er blødningsforstyrrelser og/eller endret utflod. Gutter rapporterer ofte om symptomer som svie når de tisser og utflod. Vanligvis får jenter tidligere symptomer enn gutter. Når det gjelder gonore vil nesten alle gutter (opptil 90 prosent) få symptomer. Symptomene da kan være at det er vondt å tisse og at de får gulgrønn utflod. Cirka 50 prosent av jentene får symptomer om de har gonoré. De har da lignende symptomer som gutter. Noen gutter kan få vondt i bitestiklene, mens jenter kan få smerter nederst i magen ved de ulike kjønnssykdommene, forklarer Mari Nordbø og Silje Listaul.

Les om symptomer og de ulike kjønnssykdommene hos FHI.

Når bør man teste seg?

– Man bør teste seg ved bytte av seksualpartner og når man har symptomer på kjønnssykdom. Det er nok flere som tester seg etter one night stands enn når de får en ny kjæreste. Om kjæresten da sier at hen ikke har kjønnssykdom, så stoler de nok mye på det, og unnlater da å teste seg, sier Mari og Silje.

🍆 Finn info om testing og gratis kondomer på campusen din her.

  • Du kan blant annet teste deg hos fastlegen og på helsestasjon for ungdom i kommunen. Det er GRATIS å teste seg.

  • Det finnes også en rekke selvtester å få kjøpt, for eksempel på apoteket (disse er ikke gratis).

  • helsenorge.no kan du lese mer utfyllende om gratis test for seksuelt overførbare sykdommer.

Nei, det skal ikke gjøre vondt å teste seg.

Testmetode avhenger av hva du skal testes for og hvilket kjønn du har. Generelt er det snakk om en tynn bomullspinne som føres inn i skjeden til kvinner (som en koronatest, bare ikke i nesen) eller urinprøve. For menn er det urinprøve som gjelder for både klamydia og gonoré. Ved mistanke om smitte via munnsex eller analsex, tas det prøver fra halsen og endetarmen (med bomullspinne).

RFSU har god informasjon om de ulike testene og hva du kan forvente ved en eventuell undersøkelse hos lege eller helsesykepleier.

Finn mange flere spørsmål og svar om kjønnssykdommer på Studenter Spør

Dårlig kunnskap

Helsesykepleierne i Bø melder om ganske stabile tall på testing, men er ikke super-imponerte over ungdommens kunnskap om kjønnssykdommer:

– Vi syns de er lite opplyste og at det står noe dårlig til med kunnskapen om kjønnssykdommer. Vi opplever at de tar ganske lett på det, inntil den dagen de har blitt smittet. De er da oftest flinke til å ta ansvar og melde ifra til tidligere partnere.

Norge har vært dårligst i Norden på kondombruk i en årrekke, men i en fersk rapport fra RFSU er vi i det minste blitt bedre på å bruke kondom og unge i alderen 16-20 er de som er mest positive til kondom.

Les mer i denne saken hos NRK: Unge er blitt flinkere til å bruke kondom

– Vår erfaring er at kondom er ganske upopulært blant de unge. Når de dropper kondom så lett, så må det nok være litt mangel på kunnskap der ute. I tillegg er klamydiatallene i Norge stabilt høye, sier Mari, og påpeker at det er særlig viktig å bruke kondom ved ny partner og frem til begge har testet seg. Det bør også alltid brukes om jenta ikke går på prevensjon fast, hvis man ikke vil bli gravid.

Hent eller bestill GRATIS kondomer! 🍆

Det mektigste våpenet mot kjønnssykdommer er KONDOM.

Helsedirektoratet er så opptatt av kondombruk at de har slengt 4 mill på bordet til gratis kondomer.