For flere kan studietiden være en tid for utforskning, festing, endrede drikkevaner og testing av rusmidler.
Det kan være vanskelig å vite hvor grensene går før det er snakk om problematisk bruk som kan være skadelig og som kan føre til avhengighet.
- Er jeg innafor eller hvor går grensen egentlig?
Du merker at det er en endring i hvor ofte du drikker eller tar rusmidler og at dette for eksempel kan skje i nye og andre situasjoner enn tidligere.
Du merker at du trenger en større mengde enn tidligere for å oppnå samme virkning.
Du mister kontroll på inntaket i løpet av kvelden og klarer ikke stoppe. Det blir fort mer enn hva du hadde tenkt på forhånd. Det har også vært tilfeller hvor det har vært umulig for deg å huske hva som hendte kvelden før.
Du opplever å bli annerledes og oppføre deg på en måte som du angrer på. Du synes det er vanskelig å endre på dette.
Alkohol eller rusmidler tar større plass i livet ditt enn tidligere. Det går mer tid med til dette og du nedprioriterer ting du likte å gjøre tidligere.
Alkohol eller rusmidler har blitt en del av din måte å mestre ting på. Du kan for eksempel bruke det for å slappe av, for å håndtere vanskelige følelser, for å konsentrere deg bedre eller for å falle i søvn.
Du merker at du får det vanskeligere i tiden etter du har drukket eller brukt rusmidler. Du kan for eksempel merke at du føler deg skjør, er mer urolig i kroppen eller at du generelt har det litt tøft psykisk.
Du har hatt skyldfølelse eller dårlig samvittighet på grunn av drikking eller bruk av rusmidler.
Det har vært tilfeller hvor du ikke har fått gjort ting du skulle ha gjort på grunn drikking eller bruk av rusmidler. Det kan for eksempel ha gått utover skoleoppgaver, jobb, husarbeid hjemme eller andre ansvarsoppgaver.
En slektning eller venn av deg har vært urolig for din bruk av alkohol eller rusmidler og antydet at du kanskje bør redusere bruken.
Snakk med en venn, et familiemedlem eller med en psykolog, terapeut eller rådgiver på campus. SSN Helse har mange dyktige samtalepartnere.