Når det er varmt ute, blir det også varmt inne. Ta med deg noen tips til hvordan du kan kjøle ned hybelen.
Studentboligene våre er bygget energieffektive for å holde på varmen i den kalde årstiden. At bygningen er godt isolert og holder på temperaturen, kan også være en fordel om sommeren - gitt at du har greid å kjøle ned rommet ditt og ikke slipper varmen utenfra inn på rommet.
For, bør du egentlig ha vinduet på vid gap når sola steiker midt på dagen? Nei, er det enkle svaret på dette spørsmålet.
Andre steder i verden, hvor man er mer vant til høye temperaturer enn her i Norge, stenges og dekkes vinduene til for å stenge sola og varmen ute. Her oppe i nord, hvor vi er vant til å lufte når det passer oss og kan slippe inn kald, frisk luft i varme rom, kjennes det unaturlig å lukke vinduet når det er varmt - men det er altså dette vi må lære oss!
Solskjerming/persienner bør være nede på dagtid når sola steiker. Har du gardiner i tillegg kan disse trekkes for, for å stenge sola ute.
Hold vinduene stengt mens sola skinner, slik at ikke varmen slipper inn!
Når temperaturen faller om kvelden, kan du sette opp vinduet. Husk å lukke vinduet igjen før sola begynner å varme.
Bytt ut dyna, enten med en tynnere sommerdyne eller dropp dyna helt og bruk bare dynetrekket.
Kjøp en vifte! Et hett tips er å kjøpe vifte om våren, FØR det blir varmt (da har butikkene godt utvalg, og så er du klar når varmen kommer).
Å slå av varmen er ganske selvsagt - men husk også å slå av varmekabler på badet!
Har du en svær gaming-rigg på hybelen? PC, skjermer osv avgir varme. På årets varmeste dager kan det hende at du heller bør ta en tur til nærmeste badested, enn å sitte inne på rommet og game.
La oss kalle en spade for en spade - studentboliger er ikke så store. Når hybelen skal være både soverom og oppholdsrom, kan det være vanskelig å få temperaturen i rommet slik du ønsker.
Om det er viktig for deg med et kjølig soverom, kan det hende at du skal prioritere å gå på lesesalen på dagtid, fremfor å sitte på rommet for å studere.