Finn svar på spørsmål om blant annet forsikring, inntekt når du har lån i Lånekassen, storstipend og tilbudet om gratis økonomiråd fra SSN.
Du bør skaffe deg både en innboforsikring og en reiseforsikring når du flytter for deg selv, selv om du skal bo i studentbolig. Disse forsikringene er ikke spesielt dyre, men desto viktigere å ha på plass om uhellet er ute.
SSN som utleier er ansvarlig for å holde bygg og inventar forsikret, men du må selv sørge for å forsikre dine personlige eiendeler, ettersom disse ikke dekkes gjennom SSNs forsikring.
Aller først: sjekk om du er dekket av dine foreldres forsikring, før du tegner en egen innbo- og/eller reiseforsikring. Ofte vil du være dekket av foreldres forsikring dersom du er folkeregistrert på deres adresse.
Dersom du skal opprette egen forsikring, har de fleste banker og forsikringsselskap gode tilbud til studenter.
Uansett om du bor i studentbolig eller leier/eier privat bør du skaffe deg innboforsikring. Brann, tyveri, veggdyr eller vannskade kan bli kostbart, og har du innboforsikring vil denne dekke alle tingene du mister i ulykken (slik som pc, klær, møbler og utstyr, bøker, sykkel osv). Mangler du forsikring må du selv betale for nye ting.
De fleste banker og forsikringsselskap har gode tilbud til studenter opp til en viss alder (ofte 34 år). Sjekk litt rundt for å finne det tilbudet som passer deg best. Du må regne med en månedssum på 100-200 kr.
En reiseforsikring er ikke bare nødvendig og god å ha når du står landfast på ferie i utlandet uten bagasje eller ikke kommer deg hjem, men er minst like viktig i det daglige. Reiseforsikringen gjelder nemlig fra du går ut av døra. Dersom du utsettes for tyveri på bussen på vei til skolen, vil reiseforsikringen dekke PCen som lå i sekken.
Akkurat hva reiseforsikringen din dekker, vil avhenge av hvem du har tegnet forsikring hos - men regelen er uansett at du BØR ha reiseforsikring!
Inntekten og formuen din har ingen betydning for hvor mye lån du kan få, men er beløpene høyere enn grensene, får du mindre stipend. Disse grensene er det lurt å ha et forhold til, slik at du vet hvor mye du kan tjene uten at stipendet blir påvirket.
Se Lånekassen.no for mer informasjon om hvor mye du kan tjene eller ha i formue. Vær obs på at grensen kan endre seg i overgang til nytt år.
Storstipendet som kommer til studiestart hver august og januar, er ment å dekke de ekstra utgiftene dine rundt studiestart: Pensumbøker, semesteravgift og kanskje utgifter til flytting.
Trykk på Bestill økonomirådgivning-knappen!
Du sendes nå til vårt kontaktskjema.
Skriv at du ønsker time til økonomirådgivning, og oppgi når det passer for deg å treffes på Zoom. Avtalen kan gjennomføres på hverdager mellom klokken 10.00-15.00.
Vi tar kontakt med deg med forslag til tid for en avtale.
Du må ha en USN-bruker på Zoom, da det er her samtalen vil foregå.
Før timen starter vil du motta en e-post fra en av våre økonomirådgivere, med invitasjon til møtet.
Klikk på lenken når samtalen skal starte, og vi treffes på Zoom!
Avbestill ved å gi oss beskjed via vårt kontaktskjema.
Vennligst avbestill timen din i så god tid som mulig, og minimum 24 timer før den skal starte.
Du kan søke om studielån hos Lånekassen med en gang du har fått studieplass, fristen for å søke er 15. november for høstsemesteret og 15. mars for vårsemesteret.
For å få lån og stipend på konto må du ha semesterregistrert deg og betalt semesteravgift.
Semesteravgift på Fagskolen i Viken (Kongsberg/Tinius Olsen).