Forskerkafé

Her får du spennende opplevelser og innblikk i forskning formidlet på en måte som er forståelig for folk flest.

 

Arrangementet er gratis og ein del avForskingsdagane 2024 ved USN

Forskingsdagene logo

 

Velkommen til populærvitenskaplige foredrag om aktuelle tema i sosialt og hyggelig samvær med folk som kanskje er engasjert i samme tema som du er. 

Vi har invitert til Forskerkafe i forbindelse med de nasjonale Forskningsdagene i mange år. Her formidler vi på en lettfattelig måte aktuelle forskningsresultater til dem som har interesse og nytte av det.  

Valget av foredrag er gjort med utgangspunkt i årets tema for forskningsdagene: Helse - både for menneker og natur. 

 

Program for Forskerkafeen

 

Om helseteknologi

v/Etty Ragnhild Nilsen, Institutt for sykepleievitenskap, USN

Helse og omsorgssektoren står overfor store utfordringer med økende antall eldre og pleietrengende, og færre til å jobbe i sektoren. Helseteknologi/velferdsteknologi sees som en del  av løsningen, men samtidig ligger digitalisering av helse og omsorg 20 – 30 år etter andre sektorer.

Hva er mulighetene her og hvilke hindringer og betenkeligheter ser vi i forhold til økt bruk av teknologi i helse og omsorg?

Nilsen er organisasjonsforsker og forskningsleder ved  USNs senter for helse og teknologi, og har forsket på helseteknologi og helsevirksomheter i flere tiår.

 

Fjerning av nitrogen i avløpsvann - for ein reinere Oslofjord

v/Forskar Eshetu Janka Wakjera, Institutt for prosess-, energi og miljøteknologi, USN

Økning i nitrogen og fosfor i elver, innsjøer eller fjorder, gir økt algevekst og reduserer forekomsten og mengden av bunndyr i store deler av Oslofjorden. Dette gir veldig dårlige levekår for fisk.

EUs nye avløpsdirektiv skal sikre nitrogenfjerning i kommunalt avløpsvann. Nitrogenfjerning er en renseprosess der nitrogenmengden i avløpsvannet reduseres med minst 70 prosent.

Eshethu har mange års erfaring med undervisning i vannrensing og forskning på prosesser for fjerning av nitrogen i avløpsvann.

 

Livsmestring og livsglede

v/Simen Almås. Almås overlevde som 13-åring livstruende brannskader etter en eksplosjon. Fire år senere var han en av de heldige som overlevde tragedien på Utøya.  

Med disse hendelsene  som bakgrunn, formidler Simen erfaringsbasert kunnskap om livsglede og livsmestring. Han tar for seg hvilke grep hver enkelt kan ta for å snu livet fra negativt til positivt. Simen går i dybden på hvordan vi kan  håndtere livsutfordringer, både store og små.

Simen er bare 21 år. Trass i sin unge alder er han en av de mest ettertrakta foredragsholderne i landet innen livsglede og psykisk helse.

 

 

 

Tid

torsdag 26. sep, 18:30 - 21:00

Hvor

Porsgrunn
Les mer/meld deg på